Schabowy z marynaty...bardzo.smaczny...mięciutki..aromatyczny...robiłam już kilka razy..na blogu są już schabowe marynowane, ale tym razem za radą Kaś do marynaty dodałam majonez..Takie marynowanie to świetny sposób....kotlety wyjmujemy z marynaty i smażymy w dowolnej chwili bez dodatkowej pracy przy panierce itp.
- 1,20 kg schabu
- sól i pieprz
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka płaska musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 5 łyżek oleju COSTA D’ ORO OLISANA OMEGA 3
Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.Usmażone kotlety przełożyć na patelnie i przykryć.Przykryte trzymać na najmniejszym ogniu ok.10--15 minut.
świetny pomysł, na pewno w najbliższym czasie je "popełnię" :))), pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś wypróbować taki sposób.
OdpowiedzUsuńA u mnie dziś niezależnie taki sam schabik, tylko przepis wypatrzony w gazecie;) Potwierdzam, że jest niezwykle pyszny, soczysty i delikatny! Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuń