Takie mięsko robiłam na Święta...a jakie było pyszne...szynkowar to naprawdę świetna sprawa..polecam z czystym sumieniem..a szynkowary o różnej pojemności można kupić tutaj...no i po raz kolejny będzie problem z podaniem ilości...u mnie to wszystko robi się na "oko" i wyczucie..nawet mięsa nie ważę..tylko wyciągam " kawał" mięsa z zamrażarki i wtedy dopasowuję do szynkowaru..
- kawałek dowolnego mięsa -szynki,schabu itp
- przyprawa Natura-Smak-John
- sól morska
- peklosól
Mięso natrzeć przyprawami , przełożyć do szynkowaru. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 90 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Moja córcia ostatnio robiła podobną szynkę peklowaną, była pyszna :-)
OdpowiedzUsuńTakie domowe..najlepsze..
UsuńWygląda pysznie, ale czy nie lepiej mieszankę przypraw przygotować samemu?
OdpowiedzUsuńDziękuję...oczywiście, że przyprawy można przygotować samemu, ale ja akurat mam gotowe mieszanki przypraw..
UsuńWitam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zamierzam tez kupić szynkowar z tego samego sklepu pojemność 900g.
I będę sama robić szyneczki. Koniec z truciem się sklepową szynką.
Pani Bożenko o więcej przepisów poproszę, będę robiła z Panią.
Pierwszą zrobię tę z Pani przepisu:)
Pozdrawiam
Witam..cieszę się zakupi Pani taki szynkowar..bo na prawdę warto...a nowe przepisy będą na pewno..i proszę korzystać ..i dać znać jak wyszło...
UsuńPozdrawiam...również......jestem Bożena..bez Pani..
dzin dobry
OdpowiedzUsuń