Kamień do pieczenia pizzy Emako

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości Emako dostałam  kamień do pieczenia pizzy.

Taki kamień nadaje się nie tylko do pieczenia pizzy, ale także do pieczenia chleba, bułek...Kamień ten wykonany jest z lekkiej i trwałej ceramiki, ma 33 cm średnicy, a maksymalna temperatura pieczenia wynosi 800 stopni.. W czasie pieczenia kamień nagrzewa się równomiernie i wchłania wilgoć z ciasta, dzięki czemu ciasto jest chrupiące i dopieczone .Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu.
Ja jak na razie piekłam pizzę i chleb...[ przepisy wkrótce na blogu]...ale na tym nie koniec...muszę wypróbować także pieczenie bułeczek itd..ale wszystko w swoim czasie..
Chleb piekłam bez żadnej formy [ blaszki] po raz pierwszy i troszkę obawiałam się efektu końcowego..Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują"..Chlebek powinien wyrastać w specjalnym koszyku..ale ja niestety nie mam takiego, ale za to miałam durszlak wyścielony ściereczką i posypany mąką..po wyrośnięciu chleb przekładamy na kamień do pizzy i pieczemy...Kamień do pizzy powinien być wcześniej nagrzany w piekarniku..Chlebek upiekł się wspaniale, nie" rozlazł " się [ a tego obawiałam się , bo nigdy nie piekłam bez foremki].Chlebek miał pyszną chrupiącą skórkę..i cóż więcej pisać..kamień do pizzy jest także super do pieczenia chleba...

Piekłam również i pizzę..po prostu rewelacja...jest inna niż pieczona na zwykłej blaszce ..jest chrupiąca ..i szybko się piecze..Ja pizzę rozwałkowałam na zimnym kamieniu ..poukładałam dodatki..i wstawiłam do zimnego piekarnika...Można również nagrzać kamień i dopiero wtedy położyć pizzę..


Używając kamienia należy przestrzegać kilku zasad...
Najważniejszą zasadą jest to , że kamienia nie należy wstawiać do nagrzanego piekarnika [ kamień może pęknąć]...Kamień należy włożyć do zimnego piekarnika i wtedy zacząć nagrzewanie..i dopiero na gorący kamień można położyć chleb, pizzę, bułki..albo ułożyć pizzę [ tak jak ja] i wstawić razem z pizzą do zimnego piekarnika.
Nagrzany kamień należy oprószyć równomiernie mąką..zapobiega to przywarciu ciasta do kamienia.
Pizzę lub chleb ostrożnie należy zsunąć za pomocą szerokiej łopatki lub cienkiej deski na nagrzany kamień.[Niestety żadnej łopatki nie ma dołączonej do tego kamienia..- i to jest jeden mały minusik..ale w domu zawsze coś tam się znajdzie - jakaś deseczka czy łopatka].
Kamienia nie należy myć detergentami.
Resztki pizzy zeskrobać i przetrzeć szmatką lub przemyć kamień w ciepłej wodzie.
Polecam...bo na prawdę warto mieć taki kamień w domu..a cena nie jest zbyt wysoka...bo tylko 49,99 zł + oczywiście koszty przesyłki.

Emako - Radość zakupów


Zalety produktu

  • idealny do pieczenia pizzy, chleba, domowych bułeczek, 
  • wypieki są wyjątkowo chrupkie, 
  • duża średnica – 33 cm, 
  • równomierne pieczenie, 
  • lekka i trwała ceramika, 
  • krótszy czas pieczenia, 
  • max. temperatura pieczenia to 800 stopni,
  • w komplecie stojak ułatwiający podawanie, 
  • łatwa pielęgnacja, 
  • zajmuje mało miejsca, 
  • to zakup na lata – kamień się nie zużywa.
Mała poprawka...Sklep Emako już ma w ofercie deskę do pizzy ..jest także cały zestaw -kamień razem z łopatką.

Komentarze

  1. Ale super. Od jakiegos czasu zanoszę się z zamiarem kupna! Mam recenzję :)
    dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super notka.
    Zapraszam do mnie , dopiero zaczynam : http://zioberki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.