Starszej córce zachciało się gofrów...ale pech chciał , że zabrakło w domu mleka...ale co tam...postanowiłam trochę poszperać w necie i wyczytałam , że zamiast mleka można dać wodę gazowaną...i cóż pozostało..tylko robić gofry z wodą gazowaną...podałam córce przepis...ale ona i tak zrobiła prawie wszystko na "oko"..a gofry...były pyszne...chrupiące..
- 450 g mąki
- 1/2 l mleka lub wody wody gazowanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru
- 100 g margaryny
- 2 jaja
Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać tłuszcz i jaja, wymieszać, dolać mleko i zmiksować. Nalewać ciasto z umiarem, na całą formę. Piec około 5 minut. Upieczone gofry wykładać na stojaczek lub kratkę, aby przestygły.
Robiłam już gofry na wodzie gazowanej i muszę przyznać, że teraz nie robię innych. Są pulchne i niebywale smaczne
OdpowiedzUsuńJa robiłam [ tzn.córka] po raz pierwszy..i na pewno nie ostatni..
Usuńno super
UsuńMusze chyba zakupic gofrownice tak pięknie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńJa mam dwie..ale ta [ serduszka] lepiej piecze...
UsuńMożna na zwykłej wodzie?
OdpowiedzUsuńMyślę, ze tak.
UsuńZrobiłam na wodzie niegazowanej i z mąki bezglutenowej (mieszanka do naleśników). Były przepyszne.
UsuńNajwiększy zakalec na świecie. Nie polecam.
UsuńZakalec...? dziwne..
Usuńa margaryna ma być rozpuszczona czy cała?
OdpowiedzUsuńRozpuszczona.
UsuńJeszcze nigdy mi taki zakalec nie wyszedł ..
OdpowiedzUsuńDziwne..
OdpowiedzUsuńCiasto na gofry bez mleka jeszcze nie robiłem http://wysmienity.pl/gofry/ trzeba będzie sprawdzić jak wyjdą moje gofry z wodą gazowaną.
OdpowiedzUsuńZrobiłam je, faktycznie są chrupiące, ale słabo rosną. Ogólnie dobre
OdpowiedzUsuńmi też wyszedł zakalec... Robiłam na mleku 2%
OdpowiedzUsuńWszystko wg przepisu i kicha :/
Nie mam pojęcia czemu tak wyszło.
Usuńa z normalną wodą mineralną też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć,nie próbowałam.
UsuńA jaja całe czy oddzielone żółtko od białka?
OdpowiedzUsuńCałe.
UsuńMi wyszły i wszystkim smakowaly. Super przepis jak poradzic sobie bez mleka
OdpowiedzUsuńZgadzam się gofry rewelacja. dodalam masla zamiat margaryny i wodę gazową
UsuńRobiłam gofry z wielu przepisów, z mlekiem i bez. Ale ten przepis to mistrzostwo świata,margarynę zastapilam masłem. Obłędnie chrupiące,puszyste i pyszne
OdpowiedzUsuńa można zamiast margaryny dodac olej i ile go dac?
OdpowiedzUsuń