Prosta i pyszna babka z dodatkiem mielonych orzechów Kresto, które otrzymałam w ramach współpracy z Vog.Orzechy włoskie można oczywiście zmielić, ale po co ..skoro są już gotowe mielone...ja dość często kupuję mielone orzechy lub migdały...wystarczy otworzyć paczuszkę..i gotowe....Orzechy nadały babce smaku i wyglądu oczywiście też..Ciasto można dowolnie udekorować..u mnie z braku czasu...tylko posypane cukrem pudrem..
- 25 dkg mąki
- 25 dkg cukru pudru Kupiec
- 25 dkg masła
- 4 jajka
- 10 dkg mielonych orzechów włoskich BackMit
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Witam Bożenko w Nowym Roku. Przepis na babkę bardzo zachęcający, a to moje ulubione ciasto. Nie piekłam z orzechami, dlatego mnie Twoja babka zaintrygowała. Powiedz mi tylko, czy jest wilgotna, bo mam ogromną ochotę ją upiec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Witaj Danusiu..Babka orzechowa nie jest wilgotna..jest sucha..ale smaczna..Pozdrawiam..
UsuńBożenko, wielkie dzięki za odpowiedź, ale i tak ją upiekę, może nawet jutro, dodam tylko trochę śmietany, może będzie wilgotniejsza. Zobaczę co mi z tego eksperymentu wyjdzie.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Ja dodalam skorke cytrynowa wlasnej roboty i pomaranczowy cukier ,wanilie ,rum i 5dkg mielonych orzechow i rodzynki,dalalm smietane kremowke aby ciasto bylo puszyste i nie suche,w smaku taka inna babka wielkanocna gdzie orzechy jej nie przytlaczaja bo nie kazdy lubi ,mozna dac na wierzch cytrynowy lukier lub polewa czekoladowa lub cukier puder gdyby nie byla sllodka,wedlug uznania
OdpowiedzUsuń