Babka orzechowa

Prosta i pyszna babka z dodatkiem mielonych orzechów Kresto, które otrzymałam w ramach współpracy z Vog.Orzechy włoskie można oczywiście zmielić, ale po co ..skoro są już gotowe mielone...ja dość często kupuję mielone orzechy lub migdały...wystarczy otworzyć paczuszkę..i gotowe....Orzechy nadały babce smaku i wyglądu oczywiście też..Ciasto można dowolnie udekorować..u mnie z braku czasu...tylko posypane cukrem pudrem..

Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą.Z białek ubić sztywną pianę , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Przełożyć do foremki, piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Dowolnie udekorować.




Komentarze

  1. Witam Bożenko w Nowym Roku. Przepis na babkę bardzo zachęcający, a to moje ulubione ciasto. Nie piekłam z orzechami, dlatego mnie Twoja babka zaintrygowała. Powiedz mi tylko, czy jest wilgotna, bo mam ogromną ochotę ją upiec.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Danusiu..Babka orzechowa nie jest wilgotna..jest sucha..ale smaczna..Pozdrawiam..

      Usuń
    2. Bożenko, wielkie dzięki za odpowiedź, ale i tak ją upiekę, może nawet jutro, dodam tylko trochę śmietany, może będzie wilgotniejsza. Zobaczę co mi z tego eksperymentu wyjdzie.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.