Szybki do zrobienia ..i smaczny piernik..przepis podpatrzyłam tutaj.
- 125 g margaryny (pół kostki)
- 1 szkl. cukru (1 szkl. = 250 ml)
- 2 jajka
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki stołowe kakao
- 1 i 1/3 szkl. mleka
- 1 słoik dżemu śliwkowego
- kilka suszonych śliwek, drobno pokrojonych
- 120 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
Margarynę, cukier i jajka utrzeć łyżką lub zmiksować. Mieszając lub miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Mieszać do powstania jednolitej masy. Wmieszać suszone śliwki i przełożyć ciasto do keksówek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C, na termoobiegu do “suchego patyczka” ( ok 40-45 minut).Wystudzić.
Do rondelka wrzucić czekoladę i masło. Podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechową kruszonką.
pycha:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki, szczególnie z dodatkiem śliwek - pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny piernik ! Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków :)
OdpowiedzUsuń