Piernik z automatu do chleba

Jakiś czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc nadeszła pora, aby wypróbować ten przepis..Ciasto nie wymaga żadnych dodatkowych czynności...wystarczy składniki umieścić w pojemniku automatu, ustawić odpowiedni program...i gotowe...
  • 3 jaja
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła/ margaryny
  •  4 łyżki miodu [ miodowej lawendy]
  • 2 łyżki powideł
  • 200g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 op przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść orzechów włoskich [ nie dałam]
  • garść rodzynek
  • garść suszonej moreli, śliwek , daktyli
Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby dopiec w programie “pieczenie”.(Pieczenie w piekarniku -180 stopni,1 godzina).

Wigilijny Piernik 2013


Komentarze

  1. Wygląda jak bochenek chleba!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale jak Twoje wrażenia? smaczny wyszedł. Bo jest tylko informacja o tym jak go zrobić. ale jaki był efekt? warto go robić czy też nie? pozdrawiam, Michał treser psów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie...piernik smaczny...ale ja nie potrzebnie dodatkowo dopiekłam ..był trochę za suchy..Taki piernik można oczywiście przekroić i przełożyć wedle uznania..

      Usuń
  3. Pięknie wyrósł ten piernik. Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym z motywem zoologicznym.
    Konkurs promuje akcję "zwierzak to nie zabawka - nie kupuj go na prezent".
    Nagrodami są akcesoria zoologiczne.
    Więcej informacji tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/zwierze-to-nie-zabawka-nie-kupuj-na.html
    Zachęcam również do napisania na blogu kilku słów w kwestii kupowania zwierząt pod choinkę.

    Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, przepis wygląda na ciekawy. Chyba jeszcze dzisiaj go zrobię :D Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyrośnięty, w maszynie piernika nigdy nie piekłam jeszcze :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonaly przepis. Pieknie wychodzi w maszynie do chleba. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszedł super, polecam przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. a jak ma to wyrosnąć? proszku do pieczenia nic? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrośnie... Przecież soda działa podobnie jak proszek.

      Usuń
  10. Zrobiłem z mąką bezglutenową, zachowując pozostałe proporcje. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Użyłem 500g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz 50g mąki żytniej. Mleko zastąpiłem ciemnym piwem (300ml) oraz dodałem susz mięty (z dwóch torebek ekresowej mięty). Pozostałe składniki w proporcjach jak w przepisie. Piernik wyszedł rewelacyjny. Polecam taką wersję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.