Przejdź do głównej zawartości
Kurczak w marynacie pomidorowej
Przed chwilą zrobione...będzie w sam raz na Sylwestra....pomysł na taką przekąskę znalazłam tutaj...ja mięsko natarłam przyprawą do shoarmy i odstawiłam na kilka godzin lodówki..a potem smażyłam na oleju rzepakowym Rapso ..Zalewę zrobiłam z większej porcji..ale podaję tak jak znalazłam w necie..wiadomo ..ilość zalewy zależy od ilości mięsa.
Zalewa:
- ¼ szkl. octu spirytusowego
- ½ litra wody
- 2 cebule
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżki soli morskiej
Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki (około 5cm na 5cm). Doprawić solą i pieprzem i przyprawą , odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie kawałki mięsa maczać w rozkłóconych jajkach, a później obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, przecier pomidorowy oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni.
ciekawy pomysł na mięso:)
OdpowiedzUsuńI smaczny..
Usuńbrzmi ciekawie, nie znam przyprawy której użyłaś więc użyje tego co mam i lobię czyli do kebabu i gyrosu, powinno być ok:) dzięki za przepis uwielbiam takie potrawy, szczególnie gdy można je wcześniej przygotować :)
OdpowiedzUsuńPrzyprawy można dać według własnego gustu i na pewno tez będzie smacznie..polecam..
Usuń