Kotlety bezmięsne

Kotleciki robione były na piątkowy obiad...oczywiście bez mięsa...jedne z grzybów..a drugie z jajek..a do tego sosik z dodatkiem suszonych pomidorów z Tytki Smaku...pycha..
  • 50 dag grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • tarta bułka
  • sól, pieprz
Grzyby mrożone zalać zimną wodą lekko osoloną i zagotować,następnie grzyby odcedzić, ostudzić.Zmielić je przez maszynkę.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać do grzybów,dodać jajko ,przyprawy,trochę bułki tartej i wymieszać.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.

  • 8 jajek 
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko
  • pieprz,sól
  • bułka tarta

7 jajek ugotować,obrać i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odstawić na 10 min, następnie odcisnąć. Do jajek dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz.Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor.

  • 3 łyżki masła lub oliwy
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • cebula 
  • pomidory-płatki
  • wegeta
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie,dodać płatki pomidorów. Nastepnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Mieszając wlewać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Chwilę razem gotowac ciągle mieszając.Doprawić do smaku.
Pomidor suszony w płatkach zawiera w sobie witaminę C, która uodparnia i wzmacnia organizm. Zawiera w sobie również potas, który obniża ciśnienie. Dla smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy
.Zastosowanie:Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa.

Komentarze

  1. coz pomysl super moze przypadnie mojemu mezowi ktory ostatnio chce zostac weganem, jezuu ile to czlowiek sie w kuchni moze napracowac dzieciom daje zawsze herbate z witaminami jak ta http://teekanne.pl/orange-ginger.php i pija ze smakiem ale zeby je jeszcze namowic na jakas rybe to juz cud bylby normalnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś bardzo często gościły na moim stole, tak jadłam aż się przeżarłam i poszły w niepamięć. :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.