Golonka po chłopsku

Golonka w szynkowarze już była...ale teraz ciut inaczej..tzn.tym razem jest to cała golonka- oczywiście bez kości..i była peklowana....jeśli ktoś nie lubi tłustych mies, może usunąć nadmiar tych tłustości z golonki..U mnie oczywiście golonka robiona w szynkowarze..a przyprawy..wszystko zależy od wielkości golonki i własnego gustu i smaku..ja akurat miałam przyprawę typowo do golonki i ją wykorzystałam ..a ta przyprawa to Golonko po chłopsku.

Z golonki usunąć kość [w razie potrzeby usunąć nadmiar tłustych kawałków].Całość natrzeć peklosolą i przyprawą do golonki .Zwinąć i przełożyć do szynkowaru.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Przełożyć do szynkowaru, zamknąć.Odstawić ponownie do lodówki.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 3- 4 godzin . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].

Komentarze

  1. Dobrze, że moje chłopaki tego nie widzą, bo by mi nie dali spokoju dopóki bym nie zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszna! Jestem zawsze pełna podziwu dla tych, którzy w domu "wytwarzają" takie "wędliniarskie" cuda. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest naprawdę wspaniałe. Nareszcie dobre jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała potrawa. Nareszcie prawdziwe jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała potrawa.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.