Przejdź do głównej zawartości
Golonka w szynkowarze już była...ale teraz ciut inaczej..tzn.tym razem jest to cała golonka- oczywiście bez kości..i była peklowana....jeśli ktoś nie lubi tłustych mies, może usunąć nadmiar tych tłustości z golonki..U mnie oczywiście golonka robiona w szynkowarze..a przyprawy..wszystko zależy od wielkości golonki i własnego gustu i smaku..ja akurat miałam przyprawę typowo do golonki i ją wykorzystałam ..a ta przyprawa to Golonko po chłopsku.
Z golonki usunąć kość [w razie potrzeby usunąć nadmiar tłustych kawałków].Całość natrzeć peklosolą i przyprawą do golonki .Zwinąć i przełożyć do szynkowaru.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Przełożyć do szynkowaru, zamknąć.Odstawić ponownie do lodówki.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyścielonego ścierką, wlać wodę i parzyć około 3- 4 godzin . Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie golonkę wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Dobrze, że moje chłopaki tego nie widzą, bo by mi nie dali spokoju dopóki bym nie zrobiła :)
OdpowiedzUsuńkonkretne jedzonko:)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszna! Jestem zawsze pełna podziwu dla tych, którzy w domu "wytwarzają" takie "wędliniarskie" cuda. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo jest naprawdę wspaniałe. Nareszcie dobre jedzonko.
OdpowiedzUsuńWspaniała potrawa. Nareszcie prawdziwe jedzenie.
OdpowiedzUsuńWspaniała potrawa.
OdpowiedzUsuń