Chleb z otrębami

Ten chlebek piekłam już jakiś czas temu testując otręby gryczane..inspiracją był przepis znaleziony gdzieś w necie..ja jednak zmieniłam rodzaj mąki , do mąki pszennej dodałam trochę mąki żytniej razowej i dodałam otręby gryczane.
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru.Gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.Płatki i obie mąki przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięty rozczyn, letnią wodę, letnie mleko, olej i sól. Wyrobić ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Miskę z wyrobionym ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto przełożyć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrobić ręcznie, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania.Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut.Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia.





Domowe pieczywo i bułki

Komentarze

  1. Z tego co widze to troche zabawy z tym jest a u mnie srednio z czasem ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.