Bigos według Ewy Wachowicz

Ten bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne rodzaje mięs...i im więcej tym smaczniej...ja dodatkowo bigos doprawiłam przyprawą do bigosu z Tytki Smaku, która nadała bigosowi specyficznego zapachu..no i smaku również...Mięsa podsmażałam na oleju z ryżu, który można kupić  tutaj..mam nadzieje, że pamiętacie i nie muszę przypominać o 25 % zniżce na zakupy w Hurtowni Oliwy..a warto kupić np. taki olej albo inne produkty..

  • 75 dag białej kapusty
  • 75 dkg kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku
  • 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna)
  • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
  • ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki
  • 2 łyżki oleju z ryżu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do bigosu

Kapustę kiszoną odcisnąć (sok zachować, gdyż może się przydać do dokwaszenia bigosu), posiekać.Zalać połową rosołu, dodać golonkę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Gotować do miękkości.
Białą kapustę posiekać, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zezłoci, dodać ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (trzeba je posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości.Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.

Komentarze

  1. Ja bigos to robię zawsze z podsuszaną z ZM Henryk Kania ;) najlepiej pasuje jak dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez z ta kielbasa ale czsami dodaje boczek rowniez tego producenta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis dobry ale nie na Wigilię, gdzie zgodnie ze zwyczajem na stole goszczą potrawy postne i nie używa się alkoholu. Na Sylwestra - owszem, ale na miłość Boską, nie na Wigilię.Litości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Litości?...a czy ja napisałam gdzieś , że to jest przepis na Wigilię?? Proszę uważnie czytać , a potem krytykować.

      Usuń
    2. co ty bredzisz....wigila ew moze byc postna...a bigos sie je w swieta juz.. a wtedy mozna mieso w 1 dzien swiat. Wiec bigos na swieta ok.....

      Usuń
  4. Moim zdaniem bigos super :D uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię i daje rożne gatunki mięsiwawg przepisu i wychodzi super bigos

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.