Ten bigos robiłam kilka dni przed Świętami.wiadomo, że im dłużej go się gotuje,podgrzewa ,tym bardziej jest smaczny.Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne rodzaje mięs i im więcej tym smaczniej.Ja dodatkowo bigos doprawiłam przyprawą do bigosu z Tytki Smaku, która nadała bigosowi specyficznego zapachu..no i smaku również...Mięsa podsmażałam na oleju z ryżu, który można kupić tutaj..mam nadzieje, że pamiętacie i nie muszę przypominać o 25 % zniżce na zakupy w Hurtowni Oliwy..a warto kupić np. taki olej albo inne produkty.
- 75 dag białej kapusty
- 75 dkg kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- 1 średnia golonka lub ½ kg wieprzowego karczku
- 1 kg mięsa (pieczenie wołowa i cielęca, kawałki pieczonego drobiu, różne wędliny, boczek, dziczyzna)
- 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g suszonych grzybów
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
- ok. 1 l rosołu lub wody z gotowania szynki
- 2 łyżki oleju z ryżu
- sól
- pieprz
- przyprawa do bigosu
Białą kapustę posiekać, zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Wodę odlać. Na patelni na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Jak się zezłoci, dodać ją do białej kapusty wraz z namoczonymi w wodzie suszonymi grzybami (trzeba je posiekać w paseczki) i wodą, w której się moczyły. Gotować do miękkości.Ugotowane kapusty połączyć ze sobą. Dolać resztę rosołu wraz z koncentratem pomidorowym. Ugotowaną golonkę obrać ze skóry, mięso pokroić i dodać do kapusty. Pieczenie, wędliny, boczek, drób itd pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Doprawić sporą ilością pieprzu i soli. Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Pod koniec dolać czerwone wino. Jeśli bigos jest mało kwaśny, doprawić pozostawionym sokiem z kiszonej kapusty.
Ja bigos to robię zawsze z podsuszaną z ZM Henryk Kania ;) najlepiej pasuje jak dla mnie ;D
OdpowiedzUsuńja tez z ta kielbasa ale czsami dodaje boczek rowniez tego producenta ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis dobry ale nie na Wigilię, gdzie zgodnie ze zwyczajem na stole goszczą potrawy postne i nie używa się alkoholu. Na Sylwestra - owszem, ale na miłość Boską, nie na Wigilię.Litości...
OdpowiedzUsuńLitości?...a czy ja napisałam gdzieś , że to jest przepis na Wigilię?? Proszę uważnie czytać , a potem krytykować.
Usuńco ty bredzisz....wigila ew moze byc postna...a bigos sie je w swieta juz.. a wtedy mozna mieso w 1 dzien swiat. Wiec bigos na swieta ok.....
UsuńMoim zdaniem bigos super :D uwielbiam!
OdpowiedzUsuńRobię i daje rożne gatunki mięsiwawg przepisu i wychodzi super bigos
OdpowiedzUsuń