Fajna nazwa...ale nie mam pojęcia skąd taka nazwa...przepis z książki"Mary Ford Biscuit Recipies"..ale ja przepis znalazłam w necie ..Ja do ciasta dodałam resztki syropu klonowowego z Anielskich Przysmaków oraz cynamon z Tytki Smaku..[laski cynamonu starłam na tarce] ..no i zrobiłam z większej porcji ciasta.
- 1 i 1/2 szkl.mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 g zimnego masła/ margaryny
- 1 żółtko
- 5 łyżek złotego syropu (Golden Syrup)
- 200 ml ulubionego dżemu
- cukier puder Kupiec do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i golden syrop, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części.Blaszkę (20 x 15 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić cienko jedną częścią ciasta, wyrównać. Na to rozsmarować dżem i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto można również rozwałkować na dwa prostokątne placki i zlepić je ze sobą dżemem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.Po upieczeniu ciasto wystudzić i pokroić na równe prostokąty. Posypać cukrem pudrem.
przekładane ciasto są super! ;)
OdpowiedzUsuń