Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami...a na wierzchu płatki migdałowe..pycha...Zawieruszony przepis...Robione dawno temu [ zresztą widać na zdjęciu jabłka papierówki]..

  • 25 dkg mąki
  • 12 dkg cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 13 dkg masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mleka


  • 1 kg jabłek
  • 15 dkg masła
  • 22 dkg cukru
  • 10 dkg rodzynek
  • 5 dkg płatków migdałowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki.Tortownicę wysmarować tłuszczem, rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto formując wysoki brzeg , ponakłuwać widelcem.Podpiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Ostudzić.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki.Stopić na patelni 5 dkg masła, dodać 2-3 łyżki cukru, rodzynki , poddusić.Włożyć jabłka i dusić ,aż nieco zmiękną,a następnie wyłożyć na podpieczony spód.Pozostałe masło  lekko zrumienić , dodać resztę cukru i płatki migdałowe i mleko.Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu i rozłożyć na jabłkach.Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.






Książka..Ciasta i desery -Barbara Jakimowicz-Klein

Z książką w kuchni zaproszenie

Komentarze