- 25 g drożdży suszonych
- 25 g mleka w proszku
- 50 dkg mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 ml ciepłej wody
- plasterki kiełbasy, szynki itp
- jajko
- 2 łyżki wody
- majonez
- ketchup
- czosnek
W głębokim naczyniu rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże. Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie powoli dodawać przesianą część mąki [375 g], cały czas mieszając. Do drugiego naczynia wbić jajko i dodać roztopione masło, sól oraz resztę mąki. Wszystko połączyć z przygotowaną mieszanką. Zagnieść ciasto przez około 8 min. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować je i pokroić na prostokąty.Plasterki szynki [ kiełbasy]podzielić na kawałki wielkości prostokątów z ciasta. Każdy plasterek szynki położyć na cieście i zrolować, tworząc zawijaski. Ułożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temp.210 st C. Roztrzepać jajko, dodać 2 łyżki wody i posmarować zawijaski przy pomocy pędzelka. Piec przez około 25 minut.
Sos:czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i ketchup i wymieszać.
pyszności !
OdpowiedzUsuńAle super.Proste i pewnie smaczne :)
OdpowiedzUsuńOj tak..mimo mojej wpadki z mąką i tak były smaczne..
Usuńuwielbiam takie smaki i klimaty, muszę koniecznie spróbować przepisu :) ale bym sobie teraz przekąsiła takie dwa :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj...mnie ten przepis kusił od dawna..aż w końcu przyszła i na niego kolej..
UsuńPierwszy raz w życiu weszłam na Pani blog szukając inspiracji na dzisiejszą kolację. Z braku kiełbasy zawijaski zrobiłam z szynką. Może nie wyglądały tak smakowicie jak na Pani zdjęciach ale smakowały rewelacyjnie. DZIĘKUJĘ za tę inspirację. Pewnie wpadnę tu znowu za kilka dni. Pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńWow...nie spodziewałam się, że ktoś tak szybko skorzysta z przepisu..w oryginale była szynka..a ja zrobiłam z kiełbasą..Wygląd nieważny..ważne aby smakowało...zapraszam ponownie..i pozdrawiam. Jestem Bożena ..bez Pani..
Usuń