Chleb na zakwasie

Dziś święto chleba...i chlebek samodzielnie upieczony obowiązkowo musi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u Danusi..

  • 230 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g letniego mleka
  • 70 g letniej wody
  • 25 g oleju
  • 140 g mąki żytniej jasnej
  • 400 g mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej Prymat
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant w przypadku młodego zakwasu
  • opcjonalnie roztrzepane jajko do posmarowania

Do miski wsypać mąki,drożdże,sól i cukier-wszystko wymieszać.Dodać wszystkie pozostałe składniki łącznie z zakwasem i wyrobić gładkie ciasto[można ręcznie lub w maszynie]Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.Po tym czasie krótko wyrobić leciutko podsypując mąką i uformować bochenek.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem,przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ja włożyłam do durszlaka wyścielonego ściereczką wysypaną mąką i przykryć.Jeżeli ciasto po naciśnięciu palcem szybko się odkształca to powinno jeszcze rosnąć.Wyrośnięty chleb można posmarować jajkiem  i obsypać ziarnami lub lekko obsypać mąką.Piekarnik nagrzać do 240 stopni C i wstawić na dno miseczkę z wodą.Do nagrzanego wstawić chleb.Piec 15 minut,po czym zmniejszyć temperaturę na 200 stopni C i piec jeszcze 20 minut.Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.Z tej porcji można upiec dwa mniejsze lub jeden duży.

Komentarze

  1. Bożenko,chlebek piękny-bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję ..i również pozdrawiam..

      Usuń
  2. Bożeno, bardzo dziękuję, za ponowne dołączenie do listy, ale Zorra organizująca WBD prosiła aby chleb upieczony na te okazję nie był dołaczany do innych akcji. Chyba dobrze zrozumiałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za info..nie doczytałam może dokładnie o zasadach...Tak więc do Twojej akcji dołączę inne chlebki..Sorry za zamieszanie..Pozdrawiam również..

      Usuń
  3. Pycha, pycha, pycha. Tylko tyle ; )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.