Przejdź do głównej zawartości
Salceson z golonki i kurczaka
Mój mąż lubi domowe wyroby..i tak oto specjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu ..
- 1 golonka wieprzowa
- 2 porcje rosołowe
- 1 szyja indycza
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, wegeta
- listek, ziele
- żelatyna na 2,5 litra
Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i wstawić na gaz. Warzywa oczyścić i umyć , pokroić i dodać do mięsa.Dodać przyprawy i gotować a małym ogniu do miękkości mięsa [ usunąć szumowiny]. Ugotowane mięso wyjąć, lekko przestudzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki.Wywar przecedzić przez sitko, lekko przestudzić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przestudzić.Przelać do dowolnej foremki i odstawić do zastygnięcia.
Domowe wędliny górą:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się..
Usuńsalcesonu nie jadam ale golonkę...uwielbiam i narobiłas mi apetytu!
OdpowiedzUsuńHaha..ja też czasem tak mam.że ktoś mi apetytu narobi..
UsuńWitaj Bożenko, jak zwykle pyszności u Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Grażynko..dziękuję bardzo..
Usuń...wyrób salcesonopodobny nie mający nic wspólnego z salcesonem ... niestety .
OdpowiedzUsuń