Salceson z golonki i kurczaka


Mój mąż  lubi domowe wyroby..i tak oto specjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu ..
  • 1 golonka wieprzowa
  • 2 porcje rosołowe
  • 1 szyja indycza
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, wegeta
  • listek, ziele
  •  żelatyna na 2,5 litra
Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i wstawić na gaz. Warzywa oczyścić i umyć , pokroić i dodać do mięsa.Dodać przyprawy i gotować a małym ogniu do miękkości mięsa [ usunąć szumowiny]. Ugotowane mięso wyjąć, lekko przestudzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki.Wywar przecedzić przez sitko, lekko przestudzić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przestudzić.Przelać do dowolnej foremki i odstawić do zastygnięcia.

















Komentarze

  1. salcesonu nie jadam ale golonkę...uwielbiam i narobiłas mi apetytu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha..ja też czasem tak mam.że ktoś mi apetytu narobi..

      Usuń
  2. Witaj Bożenko, jak zwykle pyszności u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie Grażynko..dziękuję bardzo..

      Usuń
  3. ...wyrób salcesonopodobny nie mający nic wspólnego z salcesonem ... niestety .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.