Kotlety mielone z dynią

    Jakiś czas temu koleżanka obdarowała mnie wielką dynią...i musiałam coś z nią zrobić..czekała,czekała...aż w końcu się doczekała....na początek zapraszam na kotlety mielone z dodatkiem dyni...niby nie ma jej tam dużo..ale smak jest lekko wyczuwalny...kotlety były bardzo smaczne...Moja rodzina zjawia się do domu o różnej godzinie,więc czasem mam "problem"z obiadem...obiad gotowy..a w domu albo mąż..a córek jeszcze nie ma..albo odwrotnie..a ja też pracuję i "przy garach" cały dzień się nie krzątam..więc naczynie żaroodporne,które dostałam dzięki uprzejmości  portalu Uroda i Zdrowie i TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A jest idealnym rozwiązaniem...Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil.Usmażone kotlety wystarczy przełożyć do naczynia żaroodpornego,nakryć pokrywą i kotlety przez jakiś czas będą ciepłe...a razie potrzeby wystarczy naczynie wstawić do mikrofalówki lub kuchenki i po prostu zagrzać.
    • 50 dkg mięsa mielonego 
    • 10 dkg  dyni 
    • 1 cebulka 
    • 1 czerstwa bułka
    • 1 jajko 
    • sól ,pieprz 
    • wegeta, majeranek
    • zioła prowansalskie 
    • bułka tarta do obtoczenia 
    Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Dynię obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę drobno posiekać. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę i startą dynię, posiekaną cebulkę, jajko  i przyprawy. Wyrobić masę i formować niewielkie kotleciki, można obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron.















    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.