Przejdź do głównej zawartości
Lubicie zapiekanki? jeśli tak to zapraszam...tą zapiekankę piekłam w naczyniu żaroodpornym,które dostałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie i TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A., polskiego producenta naczyń żaroodpornych.Naczynia żaroodporne Grill&Drop produkowane są ze szkła boro-krzemowego.Naczynia te są odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od -50°C do +500°C), są również odporne na nagłe zmiany temperatur.Szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje żadnych zapachów.Naczynie żaroodporne można wykorzystać na wiele sposobów..można w nim zamrażać, gotować, piec, zapiekać , podgrzewać... Nic w nic się nie przypali ani nie przywrze do dna..a dlaczego? a dlatego , że na dnie pojemnika są szklane ryfle , które zapobiegają przywieraniu potraw.Szklane krople w pokrywie też mają zastosowanie . zapewniają równomierne nawilżenie potrawy.
Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil.
- 1 duży brokuł
- 25-30 dkg makaronu muszelki Mamma Mia
- 30 dkg kiełbasy
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 10 dag sera żółtego
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odcedzić.Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min,odcedzić.Pokrojoną cebulę zeszklić , następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko smażyć jeszcze 5 min. Makaron przełożyć do miski, dodać brokuł,podsmażoną cebulę z wędliną, 2 jajka, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko olejem i wysypanego tartą bułką i troszkę ucisnąć. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z śmietaną i pozostałymi jajkami, doprawić. Wyłożyć na wierzch zapiekanki i dokładnie rozsmarować cienka warstwą.Piec w 190 st C około 40 minut.Pod koniec zdjąć pokrywkę.
Dobry wieczór Bożenko.Uwielbiam wszystkie zapiekanki-Twoja wygląda pysznie,a jeszcze z brokułem-lubię takie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wieczornie!!!
Danusiu...dziękuję bardzo...ja też lubię zapiekanki...pozdrawiam również.
Usuń