Naleśniki..ale ciut inaczej....przełożone masą serową , polane masą śmietanową i zapieczone...a następnie polane syropem klonowym...który można kupić w Anielskich Przysmakach..po prostu rewelacja... "KLON-zbierany i produkowany w Kanadzie. Ma przezroczysty i delikatny żółty kolor. Można dodawać jako polewę do sera białego, naleśników, gofrów. A także można dodawać do lodów który podkreśla walory smakowe."
I to jest prawda podkreśla smak potrawy..a w tym przypadku zapiekanych naleśników..
I to jest prawda podkreśla smak potrawy..a w tym przypadku zapiekanych naleśników..
Zajrzyjcie koniecznie do Anielskich Przysmaków...akurat trwa promocja -macie czas do niedzieli włącznie.Zamawiacie dwa produkty trzeci dostaniecie gratis..a jest tam w czym wybierać....pyszne miody, syropy i inne smakowitości...Nie zwlekajcie...promocja trwa tylko do niedzieli ..a na fb Anielskie-Przysmaki jest również konkurs..
Naleśniki zapiekałam w naczyniu żaroodpornym,które dostałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam naczynie żaroodporne Grill&Drop TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A., polskiego producenta naczyń żaroodpornych. I cóż...naczynie jest po prostu idealne... szklane ryfle , które znajdują się na dnie naczynia zapobiegają przywieraniu potraw.Nic się nie przykleiło , nie przywarło ani się nie przypaliło...upiekło się równomiernie..Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil.
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl.mleka
- 1 jajo
- sól
- 50 dag twarogu półtłustego
- 1 jako
- 3-4 łyzki cukru pudru
Ser zmielić lub przepuścić przez praskę,utrzeć z cukrem i jajkiem.
Naczynie żaroodporne ( u mnie 24 cm) wysmarować masłem, układać naleśniki, każdy smarując masą serową.
- 1 szkl.słodkiej śmietanki
- 1 jajko
- 2 łyzki cukru pudru
Śmietanę zmiksować z cukrem i jajkiem Polać naleśniki,nakryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na jasnozłoty kolor ( około 35-40 minut).Pod konie pieczenia zdjąć pokrywą..Podawać polane syropem klonowym.
Rewelacja,niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńMniem mniam:)
OdpowiedzUsuń