Naleśniki zapiekane..polane syropem klonowym

Naleśniki..ale ciut inaczej....przełożone masą serową , polane masą śmietanową i zapieczone...a następnie polane syropem klonowym...który można kupić w Anielskich Przysmakach..po prostu rewelacja... "KLON-zbierany i produkowany w Kanadzie. Ma przezroczysty i delikatny żółty kolor. Można dodawać  jako polewę do sera białego, naleśników, gofrów.  A także można dodawać do lodów który podkreśla walory smakowe." 
I to jest prawda podkreśla smak potrawy..a w tym przypadku zapiekanych naleśników..

Zajrzyjcie koniecznie do Anielskich Przysmaków...akurat trwa promocja -macie czas do niedzieli włącznie.Zamawiacie dwa produkty trzeci dostaniecie gratis..a jest tam w czym wybierać....pyszne miody, syropy i inne smakowitości...Nie zwlekajcie...promocja trwa tylko do niedzieli ..a na fb Anielskie-Przysmaki jest również konkurs..

Naleśniki zapiekałam w naczyniu żaroodpornym,które dostałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam naczynie żaroodporne Grill&Drop TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A., polskiego producenta naczyń żaroodpornych. I cóż...naczynie jest po prostu idealne... szklane ryfle , które znajdują się na dnie naczynia zapobiegają przywieraniu potraw.Nic się nie przykleiło , nie przywarło ani się nie przypaliło...upiekło się równomiernie..
Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil.



  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl.mleka
  • 1 jajo
  • sól 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać  po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką

  • 50 dag twarogu półtłustego
  • 1 jako
  • 3-4 łyzki cukru pudru

Ser zmielić lub przepuścić przez praskę,utrzeć z cukrem i jajkiem.
Naczynie żaroodporne ( u mnie 24 cm) wysmarować masłem, układać naleśniki, każdy smarując masą serową.

  • 1 szkl.słodkiej śmietanki
  • 1 jajko
  • 2 łyzki cukru pudru

Śmietanę zmiksować z cukrem i jajkiem Polać naleśniki,nakryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na jasnozłoty kolor ( około 35-40 minut).Pod konie pieczenia zdjąć pokrywą..Podawać polane syropem klonowym.















Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.