Nocny chleb

Parę dni temu dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam naczynie żaroodporne Grill&Drop TERMISIL z Huty Szkła Wołomin S.A., polskiego producenta naczyń żaroodpornych. potraw. Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil.
Kilka potraw w nim już zrobiłam i jestem bardzo zadowolona...Na początek ..przepis na chlebek pieczony właśnie w takim naczyniu ..a przepis podpatrzyłam tutaj...Nigdy wcześniej nie piekłam chleba w naczyniu żaroodpornym.....pierwsze 20 minut piekłam z pokrywką, a potem pokrywkę zdjęłam ..aby dalej chlebek się piekł i miał piękną i chrupiącą skórkę..
Zaczyn (nastawiamy wieczorem, np. o 18-19)
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-2,5 godziny.

Ciasto właściwe

Wszystkie składniki wymieszać mikserem, do połączenia ok. 1 min. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto złożyć (czyli wyjąć na omączony blat, rozpłaszczyć dłońmi w prostokąt i złożyć na trzy, jak list) raz, po 1 godz, ponownie włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1godz.
Ciasto wyjąć na omączony blat, rozpłaszczyć dłońmi i złożyć w okrągły bochenek lub uformować jakkolwiek w kulę. Umieścić gładszą częścią (złączeniem) do dołu, w okrągłym żaroodpornym naczyniu wyłożonym pergaminem -papierem Saga. Naczynie włożyć do plastikowej torby, szczelnie zawiązać i włożyć na noc do lodówki, na 12godz. Nazajutrz, pół godziny przed pieczeniem naczynie z chlebem wyjąć z lodówki, wyjąć z torby i zostawić w temp pokojowej na 30min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220st.C.
Pieczenie: 20 min w 220st.C, następnie obniżyć temp. do 200-190st.C i piec kolejne 30min. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce, kroić po ostudzeniu.















Chleb dołączam do październikowej  listy Wisełki"Na zakwasie i na drożdżach".

Komentarze

  1. jest świetny, do takiego cudnego chlebka, ja poproszę tylko masełko i ...piętkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Bożenko.Jaki fajny chlebek.Ja nie kupuję chleba więc ten też upiekę,ale po niedzieli,bo dzisiaj rośnie już z innego przepisu.W każdym razie Twój wygląda bardzo smacznie,bedzie kolejny do listy moich chlebów.
    Pozdrawiam porannie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pracowita z Ciebie kobieta, Bożenko. Dołączysz chleb za pomoca formularza zgłoszeniowego na stronie listy? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.