Czeko-cukinia



Przepis na takie wykorzystanie cukinii znalazłam tutaj:

  • 1 kg cukinii obranej i bez miąższu
  • 150 g cukru
  • 50 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki kakao
  •  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Cukinię zetrzeć na tarce , przełożyć do garnka lub  na patelnię. Smażyć kilka minut , następnie dodać cukier i wymieszać. Zagotować,zmniejszyć trochę ogień i gotować do momentu aż sok odparuje- będzie to trochę trwało, ok. 20 minut.Po tym czasie dodać ekstrakt, kakao i czekoladę deserową (podzieloną na kawałki). Mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut .















Zapasy na zimę - I edycja 2013

Komentarze

  1. Ciekawa jestem, czy by mi zasmakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz zrobić i wtedy się dowiesz...

      Usuń
  2. www.anielskieprzysmaki.pl-ale Pani zdolna jest takie pyszności.Z chęcia kupiłabym słoiczek tej i poprzedniej:)Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow...Pani Moniko..Dziękuję za miłe słowa...Ja nie sprzedaję swoich przetworów, ale mogę sprezentować..tylko nie wiem gdzie....

      Usuń
  3. Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z przetworami. Lubię czekoladę, więc postanowiłam skorzystać z tego przepisu. Wyszło prze-pysz-ne ! Mam tylko jedno pytanie - jaka powinna być konsystencja przed włożeniem do słoika?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.