Sernik gotowany

Dawno nie robiłam sernika...ten jest gotowany...oj ...takiego [ gotowanego] to już dawno nie jadłam..a prawdę mówiąc taki jadłam po raz pierwszy....przepis wyszperałam gdzieś w necie..ale nie pamiętam gdzie...pamiętam tylko , że autorka pisała , że placki po upieczeniu są twarde ,ale po przełożeniu masą serową zmiękną...moje placki upieczone wcale nie były twarde..były miękkie...a efekt końcowy - pyszny...do ciasta kruchego dodałam miód rzepakowy z Anielskich Przysmaków..a do masy serowej budyń śmietankowy z Wodzisława..
  • 50 dkg mąki
  • 1/2 kostki margaryny 
  • 2 jajka 
  • 1 szkl.cukru
  • 1 łyżka miodu rzepakowego
  •  1 łyżeczka sody
  •  1,5 łyżki kakao
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kg twaróg [ np. z wiaderka ]
  • 4 jajka
  • 1 szkl.cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 budyń śmietankowy Wodzisław 
  •  1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel olejku migdałowego
  •  1/2 szkl. mleka
Z mąki, margaryny,  jajek,  cukru, miodu,kakao, sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na średniej grubości placki .Przełożyć do blaszki wyłożonej  papierem  np.Saga. Każdy placek  oddzielnie upiec w temp. 180 stopni przez około 15-20 min. 
Margarynę, połowę mleka i cukier  zagotować. Następnie do gorącej masy dodać ser, roztrzepane jajka  i gotować do momentu aż masa zacznie gęstnieć [cały czas mieszając masę,] Na koniec dodać rozrobiony w reszcie mleka budyń i mąkę ziemniaczaną oraz olejek - gotować jeszcze ok. 2-3 min.Gorącą masą serową przełożyć placki. Dowolnie udekorować.





Komentarze

  1. www.anielskieprzysmaki.pl-jej zjadłabym:)zresztą jak zawsze u Pani:)Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam.

      Usuń
  2. Robię taki tylko z innych proporcji. To jest jeden z lepszych serników. Zresztą uwilbiam serniki gotowane. Narobiłaś mi smaczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam kilka przepisów na gotowane serniki..no i każdy inny ..

      Usuń
  3. Właśnie szukałam przepisu na taki sernik ,bo nigdy nie jadłam ,mnie też ciasto miodowe zawsze wychodzi miekkie ,nie wiem tylko czy ser philadelphia sie nada??,bo innego nie posiadam ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. do ciasta to jest 1/2 margaryny czy 1 margaryna bo ta kreseczka mnie myli troszke :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt..może to zmylić...po prostu przeoczyłam 2 ..ale już poprawiłam..ma być 1/2 kostki margaryny..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.