- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Szarlotka z jabłkami i aronią..mojej starszej córce tak posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj, a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka...
Składniki ciasta kruchego:
Masa jabłkowo-aroniowa:
- 2,5 szk. mąki pszennej
- 1 szk. cukru pudru
- 200 g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao [ nie dałam]
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowo-aroniowa:
- 1 kg jabłek
- 250 g aronii
- 100 g masła
- 1/2 szk. cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach , dodać masło i podsmażyć. Dodać aronię i cukier, poddusić i ostudzić. Dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
- 2 białka
- 1/2 szk. cukru
- troszkę soku z aronii
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i sok z aronii.
Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na dno przygotowanej wcześniej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 10 minut w temp. 180'C.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkowo-aroniową, następnie pianę z białek. Na sam wierzch zetrzeć trzecią część ciasta. Piec przez 30-40 min. w temp. 180'C.
aronia
Ciasta z owocami
cukier
cukier puder
cynamon
jabłka
margaryna
masło
mąka
mąka ziemniaczana
proszek do pieczenia
żółtka
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
O, ciekawe połączenie. Aronii na działce dużo, więc się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńprzepis ciekawy, ale lubie dokładny od a-z począwszy na co dajemy ciast, papier, czy po upieczeniu od razu wyciągamy ciasto itd
Usuńwygląda pysznie, nigdy nie łączyłam jabłek a aronią:)
OdpowiedzUsuńJakie ładne i smaczne ciasteczko :) Cieszę się, że mój przepis Cię zachęcił i spełnił oczekiwania :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDwie pyszności w jednym; jabłka i aronia, super!
OdpowiedzUsuńJakoś nie mogę się doczytać w przepisie,kiedy daje się druga warstwę ciasta.
OdpowiedzUsuńDrugą warstwę czyli masę jabłkowo-aroniową dajemy a podpieczony kruchy spód.
Usuń