Szarlotka z jabłkami i aronią


Szarlotka z jabłkami i aronią..mojej starszej córce tak posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj, a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka...



Składniki ciasta kruchego:
  • 2,5 szk. mąki pszennej 
  • 1 szk. cukru pudru 
  • 200 g margaryny 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki kakao [ nie dałam] 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Dodać margarynę i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta można dodać kakao. Schłodzić.

Masa jabłkowo-aroniowa:
  • 1 kg jabłek 
  • 250 g aronii 
  • 100 g masła 
  • 1/2 szk. cukru 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki cynamonu


Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach , dodać masło i podsmażyć. Dodać aronię i cukier, poddusić i ostudzić. Dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.

Dodatkowo:


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i sok z aronii.

Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na dno przygotowanej wcześniej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 10 minut w temp. 180'C.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkowo-aroniową, następnie pianę z białek. Na sam wierzch zetrzeć trzecią część c
iasta. Piec przez 30-40 min. w temp. 180'C.




Komentarze

  1. O, ciekawe połączenie. Aronii na działce dużo, więc się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis ciekawy, ale lubie dokładny od a-z począwszy na co dajemy ciast, papier, czy po upieczeniu od razu wyciągamy ciasto itd

      Usuń
  2. wygląda pysznie, nigdy nie łączyłam jabłek a aronią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładne i smaczne ciasteczko :) Cieszę się, że mój przepis Cię zachęcił i spełnił oczekiwania :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dwie pyszności w jednym; jabłka i aronia, super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakoś nie mogę się doczytać w przepisie,kiedy daje się druga warstwę ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drugą warstwę czyli masę jabłkowo-aroniową dajemy a podpieczony kruchy spód.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.