Ciasto z budyniem

To ciasto robiłam już jakiś czas temu..i całkiem o nim zapomniałam [ znów nazbierało się sporo przepisów do opublikowania]..


  • 25 dkg maki
  • 0,5 kostki margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki rumu lub kilka kropel olejku rumowego


  • biszkopty


  • 1,5 opak.budyniu śmietankowego
  • 0,5 l mleka
  • 2 -3 łyżki cukru
  • sok z aronii




Mąkę przesiac, dodać sól i pokrojona na kawałki margarynę.Posiekać nożem,dodac cukier puder ,żółtka i rum .Składniki połączyc siekając nozem, a następnie palcami rozetrzeć grudki i szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Ciasto rozwałkować do tortownicy, nakłuć widelcem.Piec w nagrzanym do 200 stopi piekarniku przez około 20 minut.Ostudzić.
Z mleka odlać 1 szkl.i wymieszać z budyniem.Resztę mleka z cukrem zagotować.Dodać wymieszany budyń  oraz sok z aronii i zagotować energicznie mieszając.Wylać na upieczone ciasto.
Ułożyć biszkopty.
Sok zagotować dodając cukier., Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, następnie dodać jogurt , sok z aronii i wymieszać.Lekko ostudzić i wylać na ułożone biszkopty.Odstawić do zastygnięcia.

Komentarze