Syrop z pigwy

Anioły z Anielskich Przysmaków obdarowały mnie syropem z pigwy..Syrop z pigwy jest sporządzony z naturalnych składników, bez konserwantów..a na bazie cukru , soku z owoców pigwy i pigwowca i niewielkiego dodatku alkoholu..Wystarczy odrobina syropu aby poczuć jego smak..Idealnie pasuje jako dodatek do herbaty..do różnego rodzaju  deserów i napojów..



W upalne dni wystarczy woda, kilka kostek lodu, kilka kropel syropu i napój chłodzący gotowy....
Syrop z pigwy jako zamiennik cukru w owsiance..pycha..

Pigwa jest rośliną pochodzącą z dalekiego wchodu i dotarła aż do Europy południowej. Wywodzi się z rodziny różowatych. Z wyglądu podobna do małej gruszki, kolorem żółta i aromatyczna.Pigwa wzmacnia odporność organizmu, regeneruje wątrobę, wpływa korzystnie na układ pokarmowy, wzmaga apetyt, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom. Jest skuteczna także w leczeniu grypy i przeziębień. Surowe pektyny pigwy polecane są w profilaktyce nowotworów. Razem z pektynami usuwane są z organizmu metale ciężkie i toksyny. Obniżają również poziom cholesterolu i poziom cukru. Właśnie pigwa zawiera najwięcej ze wszystkich owoców pektyn, a ponadto owoce pigwy nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska. Gdyby nie były tak twarde i cierpkie w smaku byłoby to idealne lekarstwo i pożywienie.
Pigwa to owoc, który w swoim składzie zawiera:
- 70% wody,
- Wapń,
- Potas,
- Żelazo,
- Siarkę i miedź,
- 7,5% węglowodany,
- 0,5% białka,
- 0,2% tłuszczu,
- 4% śluzów (na nasionach),
- 15% tłuszczu.

Owoce pigwy są bardzo bogate w witaminy B1, B2, C, PP oraz prowitaminę A i antyoksydanty. Jej owoce w połączeniu z taniną doskonale wpływają na regulację zaburzeń przewodu pokarmowego. Pomagają na apetyt, oraz doskonale działają na wątrobę. Doskonale zwalcza biegunkę oraz wymioty.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.