Kolejna fajna nazwa..cyganka..ale czemu? nie wiadomo..Książka Kuchnia Polska zawiera dużo takich fajnych nazw potraw..a ja już dużo z tej książki [ i nie tylko tej] wypróbowałam nowych przepisów..a to zasługa Peli i jej akcji Z książką w kuchni.
Zdarza się Wam nie dodać jakiegoś składnika do ciasta? ..Mi rzadko kiedy..ale w tym przypadku "udało "mi się zapomnieć o jednym składniku..dopiero teraz szykując wpis uświadomiłam sobie, że do ciasta nie dodałam serka waniliowego..ale jak widać cyganka się udała..z dodatkiem serka byłaby pewnie bardziej wilgotna.
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 20 dag cukru
- 25 dag homogenizowanego serka waniliowego [nie dałam , bo zapomniałam]
- 3 jajka
- 1 torebka kisielu cytrynowego bez cukru
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- cukier waniliowy
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
świetny blog ;) zapraszam do komentowania i obserwowania http://alex-faashion.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję...już zaglądam do Ciebie..
UsuńUwielbiam takie proste ciasta. Są najsmaczniejsze :D
OdpowiedzUsuńJa też takie lubię..
UsuńTeż często zastanawia mnie połączenie nazwy z potrawą, to szczególnie widoczne jest w starszych książkach kucharskich. Cieszę się z Twojego udziału w akcji - najbardziej aktywnego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
A ja dziękuję za fajną akcję..mam jeszcze kilka przepisów, ale nie mam czasu pisanie postów..ale do końca roku zdążę...haha..pozdrawiam serdecznie..
Usuń