Przejdź do głównej zawartości
Kolejny przepis z książki Kuchnia Polska..Kotlety mielone... niby nic w nich niezwykłego..ale dodatek otrębów dużo daje..a na dodatek panierka z bułki tartej i otrębów..pycha..
- 50 dag mielonego mięsa mieszanego
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 3 łyżki otrąb pszennych Kupiec
- 2 jajka
- duża szczypta curry Ambic
- duża szczypta mielonej ostrej papryki lub pieprzu cayenne
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek,tymianek, oregano, majeranek, kolendra)
- sól
- majeranek
- pieprz indyjski Prymat
- tarta bułka wymieszana z otrębami do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Do mięsa dodać dobrze odciśniętą bułkę, jajka, czosnek i cebule, otręby, zieleninę oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę i formować niewielkie kotleciki. Panierować w tartej bułce wymieszanej z otrębami i szczyptą papryki, smażyć z obu stron około 10 minut - przez pierwsze 2 minuty na dużym ogniu, a następnie ogień zmniejszyć, przykryć i dosmażyć. Podawać najlepiej z ziemniakami puree, jednak dobrym uzupełnieniem mogą być także kluski śląskie, kopytka lub knedle.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Przepis zapisuje :). Ciekawi mnie dodatek otrebow. Pozdrowienia Bozeno :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj..mam nadzieję , że i Tobie posmakują,,,Pozdrawiam...
Usuń