Kotlety nałęczowskie

Kolejny przepis z książki Kuchnia Polska..Kotlety mielone... niby nic w nich niezwykłego..ale dodatek otrębów dużo daje..a na dodatek panierka z bułki tartej i otrębów..pycha..

  • 50 dag mielonego mięsa mieszanego
  •  1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 3 łyżki otrąb pszennych Kupiec
  • 2 jajka
  • duża szczypta curry Ambic
  • duża szczypta mielonej ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  •  garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek,tymianek, oregano, majeranek, kolendra)
  •  sól 
  • majeranek
  • pieprz indyjski Prymat
  • tarta bułka wymieszana z otrębami do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Do mięsa dodać dobrze odciśniętą bułkę, jajka, czosnek i cebule, otręby, zieleninę oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę i formować niewielkie kotleciki. Panierować w tartej bułce wymieszanej z otrębami i szczyptą papryki, smażyć z obu stron około 10 minut - przez pierwsze 2 minuty na dużym ogniu, a następnie ogień zmniejszyć, przykryć i dosmażyć. Podawać najlepiej z ziemniakami puree, jednak dobrym uzupełnieniem mogą być także kluski śląskie, kopytka lub knedle.


Z książką w kuchni zaproszenie

Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006

Komentarze

  1. Przepis zapisuje :). Ciekawi mnie dodatek otrebow. Pozdrowienia Bozeno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj..mam nadzieję , że i Tobie posmakują,,,Pozdrawiam...

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.