Pupulki

Fajna nazwa...a to kotlety z dodatkiem pomidorów..pierwszy raz takie robiłam..polecam..Przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska..i cytuję przepis w całości z książki..



  • 50 dag mielonego mięsa (drobiowe,mieszane)
  •  1-2 cebule
  •  4 średnie pomidory 
  • duża garść posiekanej zieleniny (bazylia,natka pietruszki, oregano, tymianek,szczypiorek) 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju
  • sól, pieprz 
  • tarta bułka 
  • tłuszcz do smażenia
  • warzywna przyprawa typu vegeta

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy . Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wymieszać z posiekaną zieleniną, dodać do cebuli i dusić do miękkości. Mięso wymieszać z uduszonymi pomidorami, dodać jajka i mąkę (jeśli masa okazałaby się zbyt
rzadka, można dodać trochę tartej bułki). Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Formować niewielkie kulki, obtaczać w tartej bułce [ nie obtaczałam]i smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Jeśli dysponujemy jedynie zwykłą patelnią, należy pulpeciki nieco spłaszczyć i smażyć z obu stron.
Wersja dla wegetarian
W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić proteiną sojową, uprzednio namoczoną w esencjonalnym rosole z kostki i po napęcznieniu odciśniętą.



Z książką w kuchni zaproszenie Amore pomodori!Warzywa psiankowate 2013

Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006

Komentarze

  1. Rzeczywiście brzmi ciekawie. Lubię takie urozmaicone mielone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię takie urozmaicone mielone, a te były pyszne..

      Usuń
  2. Świetne,uwielbiam kotlety mielone,nigdy bym nie wpadła na to,by zrobić je z dodatkiem świeżych pomidorów, to kolejny przepis z tego bloga,który mam ogromną ochotę wypróbować,a już mi się sporo przepisów stąd uzbierało,zastanawiam się tylko,kiedy ja to wszystko ugotuję,co stąd wypatrzyłam i na co mam ogromną chęć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi , że masz chęć wypróbować przepisy z mojego bloga..ja mam sporo też różnych zapisanych przepisów ..i czekają w kolejce do wypróbowania...a kolejka ciągle się wydłuża..

      Usuń
  3. Wiesz, że lubię wszelkie mielone, ale o takich z dodatkiem pomidorów nawet bym nie pomyślała. Wspaniały przepis dodałaś do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie pomyślałabym..pomysł zaczerpnęłam z książki..polecam...

      Usuń
  4. Bardzo sympatyczna nazwa "pupulki", nie znałam jej.
    Ja lubię dodawać różności do mięsa mielonego, ale jeszcze pomidorów nie dawałam.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj , a na pewno nie pożałujesz ..Pozdrawiam..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.