Francuski chleb saveur



Zapraszam na kolejny chlebek z gotowej mieszanki, którą można dostać w sklepach internetowych: Chleb na zdrowie i Wypiekacz..Niestety zdjęcia głównego brak..chlebek robiłam późnym wieczorem i po upieczeniu zapomniałam zrobić zdjęcia..rano zaspana poszłam do pracy [i  nie zdążyłam zrobić]..a po powrocie z pracy ..został mi tylko mały kawałeczek chleba do spróbowania...ale to oznacza, że chleb smakował moim gościom..

Sposób przygotowania w piekarniku:
  1. Wlać wodę[330g/18oC]
  2.  Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[mieszanie]
  3. Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto do lodówki pod przykryciem na 4 godziny  -[leżakowanie]
  4. Po 4 godzinach leżakowania ukształtować i przełożyć do formy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [60-120 minut] -[garowanie]
  5. Po garowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika[ 220 stopni] i natychmiast spryskać od góry ciepłą wodą przez 5 sekund -[parowanie]
  6. Wypiekać w temp.220 stopni przez 3 minuty, a następnie zmniejszyć temperaturę do 18 stopni i wypiekać dalej przez 30 minut[ razem 33 mniuty]-wypiek
Sposób przygotowania w wypiekaczu:
  1. Wlać wodę do wypiekacza [320/18oC]
  2. Dodać zawartość obu torebek i ustawić program "tylko mieszanie" 20 minut.
  3. Po mieszaniu wstawić puszyste ciasto wraz z pojemnikiem do lodówki na 4 do max 12 godzin.
  4. Po tym czasie zimnego leżakowania przestawić ciasto z lodówki w ciepłe miejsce aż podwoi objętość [1- 2 godziny]
  5. Wstawić pojemnik z ciastem do wypiekacza i ustawić program "tylko wypiek"
Ważne:Bezwzględnie nigdy nie mieszać zimnego ciasta po czasie leżakowania



Mieszanka do wypieku chleba zapakowana jest w papierową, ale solidną torebkę..a w środku torebki..dwie torebki foliowe..w jednej [malutkiej] są drożdże, a w drugiej [dużej] gotowa mieszanka mąki [mąka pszenna t 500, , naturalny suszony kwas pszeniczny, sól, drożdże instant].Na odwrocie papierowej torby są instrukcje co do wypieku ....i cóż..wystarczy obie torebki wsypać albo do automatu albo wyrabiać ręcznie.




Komentarze

  1. szkoda, że nie udało się zrobić ostatecznego efektu, bardzo mnie ciekawi jak Ci wyszedł chlebek:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.