Wczoraj zaopatrzyłam się w jabłka..i dlatego znów jabłka...rano były pancakes z jabłkami, a teraz naleśniki..i po raz drugi dziś dołączam się do akcji Cała Polska smaży naleśniki..przepis na te naleśniki znalazłam w książce Kuchnia Polska..od siebie dodałam sos toffi..własnej roboty..przepis oczywiście podam w następnym poście.
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
- sól
- 1 mała łyżeczka cukru
- 50 dag jabłek
- 5 łyżek cukru
- sok i starta skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka tartej bułki Oleofarm
- mielony cynamon
- 1 łyżka margaryny lub masła do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu i zwijać w rulonik lub „w chusteczkę". Ułożyć na natłuszczonej formie do zapiekania i posypać wiórkami zimnej margaryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na 15-20 minut.Można polać np.sosem toffi..
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Mm, uwielbiam naleśniki w każdej wersji ;)
OdpowiedzUsuńJa też..
Usuń