Przejdź do głównej zawartości
Kotlety schabowe marynowane wg M.Kuronia
Kotlety schabowe marynowane robiłam już wcześniej..te są też marynowane , ale ciut inaczej ..też były smaczne..mięsko z takiej marynaty jest soczyste, mięciutkie..polecam..Przepis na te pyszne kotlety są według Macieja Kuronia.
- 1 kg schabu środkowego
- 2 jaja
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 250 ml mleka
- 100 g mąki (ok. 0.5 szkl.)
- 1 szkl. tartej bułki Oleofarm
- sól, pieprz
Mięso pokroić na 2 - 3 cm kotlety. Zbić kotlety z obu stron. Utrzeć sól z czosnkiem i odrobiną majeranku oraz pieprzu. Wysmarować kotlety z obu stron. Następnie włożyć je do szklanego lub kamiennego naczynia i zalać mlekiem.Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po upływie doby odcedzić kotlety i odstawić. Do odcedzonego mleka wbić jaja i ubić trzepaczką. Kotlety obtaczać najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajach, a na końcu w tartej bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.