Przejdź do głównej zawartości
Babsy..fajna nazwa drożdżowych bułek ..przepis znaleziony tutaj.
- 68 dkg mąki pszennej
- 1 łyżka soli morskiej Prymat
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 430 ml letniego mleka
- 60 g smalcu
Do miski wsypać mąke, sól i pokrojony wcześniej drobno smalec.Rozetrzeć palcami.W drugiej misce rozetrzeć drożdże, cukier i 2 łyżki mleka.Po wyrośnięciu dodać do mąki i wyrabiać dodając stopniowo mleka (ok. 10 minut).Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Potem najprościej rozwałkować ciasto na wielkość blachy, włożyć do niej ciasto i pokroić nożem na 12 kwadratów.Wierzch posmarować mlekiem, posypać mąką przez sitko, ostrożnie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Piec w 210'C na złoty kolor.
Coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńPyszne muszą być ;) Myślałam nad jakimiś bułkami ostatnio, te będą, jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńAle puszyste<3
OdpowiedzUsuńFajne te buły :-)
OdpowiedzUsuń