Czekoladowe Parozzo z lodami

Prosto, szybko i smacznie..dodatek lodów to ciekawy pomysł...przepis podpatrzyłam tutaj  [ a później tutaj], zmieniłam polewę.. i podałam z innymi lodami..

  • 50 g margaryny
  • 3 jajka
  • 60 g mąki
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego
Margarynę rozpuścić w rondelku. Obie mąki wymieszać razem z migdałami. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem.Do masy żółtkowej dodawać ciągle ucierając, mąkę z migdałami i przestudzoną margarynę. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą.Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy około 22cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w 200st.C, a następnie jeszcze 10 minut w 180st.C. Wystudzić.W rondelku rozpuścić margarynę , dodać śmietankę, mleko i połamaną czekoladę. Gotować ,aż czekolada się rozpuści, a polewa będzie gładka i gęsta.Polać ciasto i zrób na niej widelcem delikatny wzorek.Pokroić na kawałki i podawać z lodami.Można posypać mielonymi migdałami.










    Komentarze

    1. Wygląda bombowo! :) Świetne ciasteczko, i ta ilość czekolady... mmm...
      Pozdrawiam ciepło!

      OdpowiedzUsuń
    2. właśnie, ja bym posypała podprażonymi migdałami i obok dorzuciła jeszcze jakiś owocowy sosik... :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Można i podprażonymi migdałami...a sosik-świetny pomysł..

        Usuń

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.