Przejdź do głównej zawartości
Czekoladowe Parozzo z lodami
Prosto, szybko i smacznie..dodatek lodów to ciekawy pomysł...przepis podpatrzyłam tutaj [ a później tutaj], zmieniłam polewę.. i podałam z innymi lodami..
- 50 g margaryny
- 3 jajka
- 60 g mąki
- 60 g zmielonych migdałów
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2-3 łyżki mleka
- 1 czubata łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowego
Margarynę rozpuścić w rondelku. Obie mąki wymieszać razem z migdałami. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem.Do masy żółtkowej dodawać ciągle ucierając, mąkę z migdałami i przestudzoną margarynę. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą.Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy około 22cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w 200st.C, a następnie jeszcze 10 minut w 180st.C. Wystudzić.W rondelku rozpuścić margarynę , dodać śmietankę, mleko i połamaną czekoladę. Gotować ,aż czekolada się rozpuści, a polewa będzie gładka i gęsta.Polać ciasto i zrób na niej widelcem delikatny wzorek.Pokroić na kawałki i podawać z lodami.Można posypać mielonymi migdałami.
Wygląda bombowo! :) Świetne ciasteczko, i ta ilość czekolady... mmm...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Dziękuję..i pozdrawiam również..
Usuńwłaśnie, ja bym posypała podprażonymi migdałami i obok dorzuciła jeszcze jakiś owocowy sosik... :)
OdpowiedzUsuńMożna i podprażonymi migdałami...a sosik-świetny pomysł..
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuń