Zostało mi trochę pieczonego kurczaka...[chyba moi domownicy przejedli się drobiem haha....]i postanowiłam coś zrobić..miałam również trochę ugotowanych ziemniaków..i tak powstały kotleciki..do panierowania użyłam bułki tartej z lnem mielonym, którą dostałam dzięki uprzejmości Oleofarm...Dla porównania smaku zrobiłam również kilka kotletów z bułką, którą zawsze używam.. Taka bułka z lnem daje inny efekt smakowy..kotleciki były pyszne..z taką chrupiącą skorupką..
- 50 dkg ugotowanych ziemniaków
- 30 dkg mięsa z drobiu[ pieczonego lub gotowanego itp]
- cebulka
- 1-2 jajka
- koperek
- sól, pieprz, wegeta
Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym to produkt uzyskany ze zmieszania tartej, środkowej części specjalnie wypiekanego pieczywa pszennego z mielonymi ziarnami złocistego lnu.Produkt zawiera tylko 1% skórki pieczywa, dzięki czemu panierka ma jasny kolor, a zmielony len nadaje jej unikalny zapach i smak.
Bułka tarta doskonale sprawdza się jako posypka do gotowanych warzyw, dodatek do mięsa mielonego, panierkę do mięsa smażonego i ryb oraz przysmaków dietetycznych.Można nią również obsypać formę do pieczenia ciasta.Bułka tarta idealnie przywiera do wybranych potraw, porównywalnie do efektów użycia mąki, a gotowe dania zyskują przyjemna chrupkość.
Bułka tarta ze złocistym lnem mielonym sprawi, że przygotowane z nią potrawy nabiorą nowego wyjątkowego smaku.
Skład: bułka tarta pszenna-50%[wypiek ze zboża zawierającego gluten], mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania -50%.
fajny pomysł, kotlety można zrobić prawie ze wszystkiego
OdpowiedzUsuń