Kotlety schabowe w panierce tymiankowej


Przepis na schabowe z dodatkiem tymianku podpatrzyłam tutaj. Takie kotleciki są pyszne..polecam..ja zrobiłam oczywiście z większej porcji.. 
  • 4 plastry schabu bez kości 
  • sól 
  • 1 jajko 
na panierkę:
  • 1 szkl. bułki tartej 
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku Marsyl
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
  • sól 
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem dość cienko, lekko posolić. Bułkę tartą zmieszać z drobno pokruszonym tymiankiem, pieprzem i szczyptą soli. Jajko roztrzepać.Kotlety obtaczać kolejno w jajku i panierce. Smażyć na gorącym tłuszczu.


Tymianek
Tymianek, czyli macierzanka, jest rośliną występującą w Eurazji, Afryce Północnej i na Wyspach Kanaryjskich.
Ze względu na dużą zawartość olejków lotnych (olejki eteryczne) używany jest jako roślina przyprawowa i lecznicza.
Silnie aromatyczny zapach i nieco gorzkawy smak tymianku pochodzi od dużej ilości zawartego w nim olejku eterycznego.


Tymianek jest przyprawą o szerokim zastosowaniu. W kuchni wykorzystywany jest jako przyprawa do tłustych mięs, pasztetów, kiełbas i potraw z warzyw strączkowych. Bardzo popularny w kuchni francuskiej. Jest jednym z podstawowych składników klasycznego bouquet garni, a także ziół prowansalskich.Jako przyprawy możemy użyć najwyżej 3 łyżeczki (lub jedna gałązkę) na 1 kg pokarmu.

Komentarze