Przepis na schabowe z dodatkiem tymianku podpatrzyłam tutaj. Takie kotleciki są pyszne..polecam..ja zrobiłam oczywiście z większej porcji..
- 4 plastry schabu bez kości
- sól
- 1 jajko
na panierkę:
- 1 szkl. bułki tartej
- 2 łyżeczki suszonego tymianku Marsyl
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem dość cienko, lekko posolić. Bułkę tartą zmieszać z drobno pokruszonym tymiankiem, pieprzem i szczyptą soli. Jajko roztrzepać.Kotlety obtaczać kolejno w jajku i panierce. Smażyć na gorącym tłuszczu.
Tymianek, czyli macierzanka, jest rośliną występującą w Eurazji, Afryce Północnej i na Wyspach Kanaryjskich.
Ze względu na dużą zawartość olejków lotnych (olejki eteryczne) używany jest jako roślina przyprawowa i lecznicza.
Silnie aromatyczny zapach i nieco gorzkawy smak tymianku pochodzi od dużej ilości zawartego w nim olejku eterycznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.