Rogaliki drożdżowe -ekspresowe



Widząc dziś rogaliki u Darii naszła mnie straszna ochota na nie.. zaciekawił mnie również jej przepis [ z mąki żytniej] ale , że miałam mało czasu wynalazłam przepis na rogaliki bez zagniatania i wyrastania... Evenka wzięła przepis z torebki po cukrze waniliowym ..no a ja od niej..rogaliki robi się naprawdę szybko i są smaczne...u mnie z kremem czekoladowym..pycha..a rogaliki Darii wypróbuję na pewno..

  • 50 dkg mąki 
  • 200 ml kwaśnej śmietany 
  • 25 dkg margaryny 
  • 1 jajko 
  • 10 dkg świeżych drożdży 
  • 1 mały cukier waniliowy 
  • szczypta soli 
  • marmolada lub krem czekoladowy do nadziewania
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną , dodać rozpuszczone drożdże, jajko, cukier waniliowy i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części , każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów. Kłaść po łyżeczce dowolego nadzienia i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano. Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania - od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika.

Komentarze

  1. Ooo, no proszę! Nie spodziewałam się, że kogoś zainspiruję! :) Cieszę się, że moje rogaliki, mimo swojego marnego wyglądu, jakoś Cię zainteresowały! :) Jestem pewna, że według Twojego przepisu wychodzą nawet lepsze :)
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.