Przejdź do głównej zawartości
Pyszne żeberka..z marynaty..pieczone w piekarniku..
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 cebula
- sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- sól, pieprz, wegeta
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę:cebulę i czosnek posiekać, dodać ketchup, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy.Do marynaty włożyć żeberka i dokładnie je natrzeć.Przykryć i odstawić do lodówki na kilak godzin, a nawet na noc.Następnie wyjąć z marynaty i usmażyć, ułożyć na blaszce i polać marynatą i piec w temperaturze 180 stopni do miękkości żeberek [ około 1 godz.].Podczas pieczenia żeberka obracać i polewać powstałym sosem .
Żeberka zawsze uważałam za takie typowo "męskie" danie!
OdpowiedzUsuńZ myślą o sobie pewnie bym ich nigdy nie zrobiła, ale jednak nie żyję sama na tym świecie, dlatego dzięki za fajny przepis :) Może pewnego dnia mój tata i chłopak będą Ci za niego wdzięczni.
http://dariawkuchni.blogspot.com/
Daj znać jak zrobisz..i mam nadzieję , że będą im smakowały..
UsuńUwielbiam żeberka pychotka
OdpowiedzUsuńMoi domownicy też..
UsuńTruskawki z własnej działki?! Mmm, zazdroszczę! :) Bardzo chciałabym sama móc w taki sposób zdobywać owoce i warzywa, ale wtedy już na pewno nie starczyłoby mi na nic czasu :(
OdpowiedzUsuńCoś za coś.
http://dariawkuchni.blogspot.com/
Tak ..mam truskawki, maliny i różne warzywa na działce..a czasu to mi brakuje..tym bardziej teraz jak jest sporo pracy na działce, w domu ..no i oczywiście praca zawodowa..no , ale jakos daję radę..
Usuń