Surówka z kiszonej kapusty..robiona jakiś czas temu [ zawieruszone zdjęcie]..robiłam ją z dodatkiem przyprawy do sałatek Prymat..były dwie wersje..jedna z dodatkiem zwykłej oliwy, a druga z dodatkiem oleju z pestek dyni Biolevita, który ma ciemno-zieloną barwą i ma orzechowy smak i zmienił wygląd kapusty, ale poprawił smak..
- 50 dkg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebulka
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól,pieprz
- saszetka oleju z pestek dyni Biolevita
- przyprawa do sałatek Prymat
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić na drobniejsze kawałki, dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i cebulkę pokrojoną w kostkę.Dodać olej, przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać..
nie robię takiej ale chętnie zajadam jak mam zrobi:) smaczna do obiadu o każdej porze roku:)
OdpowiedzUsuńRobię taką często, ale tylko z oliwą, bez dodatkowych przypraw. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKapusty kiszonej (tej prawdziwej z kwasem mlekowym, własnej, nie kwaszonej i szkodliwej nawet dla zdrowiea) nie odciska sie z soku! Toz to grzeszne marnotrastwo dobrodziejstwa jakie daje nam kapusta kiszona (nie mam na mysli sklepowych). Bakterie kwasu mlekowego i witaminy w tym najbardziej naturalna, mega przyswajalna wit C i inne witaminy i minerały rozpuszczalne w wodzie laduja w smieciach...No i jeszcze dodatek cukru...Zgroza...
OdpowiedzUsuń