Przejdź do głównej zawartości
Ciasto kakaowe przekładane masą śmietanową
Muszę w końcu kiedy zrobić porządki ze zdjęciami i przepisami..sporo mam takich zawieruszonych przepisów i niedługo zapomnę co i jak było robione haha...a to ciasto nie jest mojego wykonania..ale było pyszne i muszę je Wam pokazać..kolejne pyszne ciasto zrobione przez moją siostrę..[dobrze , że przepis mi zostawiła i może kiedy sama takie zrobię].
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 l śmietany 30%
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki żelatyny
Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku, następnie dodać kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wylać na blachę i piec około 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni.Wystudzone ciasto przekroić na połowę i przełożyć masą śmietanową. Śmietankę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wrzącej wody, ostudzić i letnią wlać do śmietany, wymieszać i wstawić do lodówki aż zgęstnieje.
Widzę, że cała rodzina ma zdolności kulinarne. Aż poczułam smak takiego ciacha i mi ślinka pociekła, pyszności !
OdpowiedzUsuńOj tak..moja siostra i mama pieką super ciasta..zresztą moje córki też...tylko jakoś męża nie mogę zachęcić , żeby zrobił jakieś ciasto..
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuńmuszę zrobić jutro, bo będę miała gości :)
OdpowiedzUsuńzastanawiam się nad posypaniem ciasta migdałami..
na pewno będzie pycha :)
Ula
Z migdałami na pewno będzie pysznie..pozdrawiam..
Usuń