Przepis będzie troszkę później....jestem ciekawa co tam dzieje się w środku ..jest jeszcze za gorące żeby rozkroić...robiłam je pierwszy raz....troszkę pomyliłam się i nie zrobiłam tak jak było w przepisie..
Ciasto ..oczywiście z rabarbarem....a moja pomyłka była taka, że przeczytałam składniki..a nie doczytałam wszystkiego do końca i do rabarbaru dodałam mąkę ziemniaczaną, która miała być dodana do piany z białek..ale ciasto i tak wyszło.
- 2,5 szkl.mąki
- 0,5 szk.cukru pudru
- 15 dkg margaryny
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dkg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 białka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 ciasta wyłożyć do tortownicy unosząc boki.Cukier puder , białka i mąkę ziemniaczaną ubić na sztywną pianę, dodać rabarbar i wymieszać.Wyłożyć do tortownicy z ciastem, na wierzch poszczypać resztę ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut..aż się zarumieni..
Obstawiam rabarbar :))
OdpowiedzUsuńZgadza się...rabarbar..
UsuńZgaduję, że to szarlotka z rabarbarem. Przeczytałam Twój komentarz u Evenki i skoro prawdopodobnie upiekłyśmy to samo ciasto to muszę się podzielić pomysłem na jego spożytkowanie. Będę zaszczycona gdy zajrzysz do mnie :) http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/05/ciasto-okruszkowe-z-rabarbarem.htm
OdpowiedzUsuńZgadza się..szarlotka z rabarbarem..byłam ..widziałam Twoje ciasto..i jednak piekłyśmy inne..moje nieudane to było kakaowe ciasto babuni..
UsuńBogato nadziane;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji i pozdrawiam:)!
Z chęcią dołączyłam się do akcji..pozdrawiam...
Usuńpyszne, na pewno wypróbuję przepis,bo uwielbiam kruche ciacha, a jeszcze z rabarbarem jako dodatkiem to już w ogóle bajka,a o jakich wymiarach była blaszka do pieczenia jeśli można podpytać?pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńCiasto robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm..pozdrowiam..
UsuńZgadłam :D A ciasto wygląda pysznie, lubię rabarbarowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń