Coś bezmięsnego..krokieciki-kotleciki z kaszy gryczanej..przepis podpatrzony w książce Kuchnia Polska..a do krokiecików sos grzybowy Winiary.
- 30 dag kaszy gryczanej Kupiec
- 2 kapelusze suszonych grzybów
- 3 dag sera tylżyckiego [nie dałam]
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 cebula
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- sól, pieprz
Grzyby namoczyć, po 2 godz. odcedzić i posiekać. Kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i ostudzić. Do kaszy dodać jajka, grzyby, posiekany koperek, ser starty na tarce i zesmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko starannie wymieszać na jednolitą masę. Formować wałeczki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rumiano. Podawać z dowolnym sosem , u mnie z sosem grzybowym Winiary.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję..już dodałam przepis do akcji..
UsuńUwielbiam takie krokieciki, mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Bożenko, buziaki :-)
Również pozdrawiam..
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam niczego z kaszy gryczanej, czas to zmienić, krokieciki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję...ja robiłam nawet ciasto z kaszy gryczanej..
Usuń