Przed chwilą zrobione..zobaczymy jutro co z tego wyszło ..
- 1 kg śledzi lub płatów solonych
- 400 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki octu
- 10 łyżek oleju ryżowego
- 15-20 ziarenek ziela jamajskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki cukru
- 3 cebule
Płaty śledziowe wymoczyć, pokroić w kawałki.Cebulę obrać, pokroić i sparzyć wrzącą wodą.Wodę z octem, zielem i listkiem zagotować.Ostudzić , dodać olej wymieszany z papryką w proszku i koncentratem pomidorowym.Wymieszać .Płaty śledziowe i cebulę ułożyć w pojemniku lub słoju.Zalać zalewą i odstawić na 2 dni do lodówki.
Wyszły pewnie pyszne, zresztą widac po wyglądzie :)
OdpowiedzUsuńTak..wyszły pysznie...ja za bardzo nie przepadam za solonymi śledziami..ale te jadłam ze smakiem..
Usuńrobię je kolejny juz raz tylko dodaję czosnek mój mąż je uwielbia
Usuń