Murzynek
- 1 szkl.mąki
- 1 szkl.cukru
- 13 dkg margaryny
- 1/2 szkl.mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 kg twarogu
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl.cukru
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Twaróg przekręcić przez maszynkę do mięsa.Utrzeć żółtka z cukrem i margaryną.Dodawać stopniowo zmielony twaróg, kaszę manną, budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia.Masę dokładnie utrzeć , następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ostudzonego murzynka przekroić na połowę, jedną część wyłożyć na blaszkę, na to warstwę serową.Przykryć drugą częścią murzynka.[ w oryginalnym przepisie były dwie warstwy serowe, jedna w środku, a druga na wierzchu].Piec około 50-60 minut.
Ostudzone ciasto dowolnie udekorować.
Przepis z książeczki Wypieki domowe-365 przepisów -Ilona Dąbrowa, Kinga Osmycka[ wydanie z 1993 roku]
świetne połączenie:) dwa pyszne ciasta sernik i czekolada:)
OdpowiedzUsuńDwa w jednym....to fakt..
Usuńzapewne smakuje wybornie :]
OdpowiedzUsuńZgadza się..
Usuń