- skrzydełka lub udka z kurczaka [ u mnie 1 część ze skrzydełek]
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 2 szkl.mąki
- 1,5 łyżeczki soli czosnkowej Prymat
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta proszku do pieczenia
Skrzydełka lub udka umyć i osuszyć.Pieprz, sól, sodę, czosnek, chili wymieszać z 2 łyżkami wody.Włożyć kawałki kurczaka i odstawić marynatę z kurczakiem na 2-3 godziny.Mąkę wymieszać ze szczyptą chili, szczyptą czosnku, szczyptą pieprzu i proszkiem do pieczenia. Kurczaka wyjąć z marynaty , namoczyć w jajku roztrzepanym z mlekiem, obtoczyć w mieszance mąki i przypraw .Lekko otrzepać i ponownie namoczyć w jajku i znów w mące. Smażyć w głębokim , gorącym oleju.[Ja smażyłam we frytkownicy] . Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu .
Sól czosnkowa Prymat to przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Jest idealnie zharmonizowanym połączeniem soli jodowanej oraz mielonego czosnku. Nieodzowna w kuchni ze względu na cieszące się popularnością połączenie czosnkowego i słonego smaku. Może być oryginalnym składnikiem wielu smacznych potraw mięsnych, rybnych lub tych, przygotowanych na bazie warzyw.
Sól czosnkowa może być stosowana jako substytut zwykłej soli kuchennej. Idealnie nadaje się do nacierania różnych gatunków mięs, drobiu i ryb przed ich przyrządzeniem. Doskonała do aromatycznych sosów, warzyw, grzybów, twarogów, past, sałatek a także do potraw z grilla. Znakomicie smakuje sok pomidorowy wzbogacony słono - czosnkowym smakiem. Nawet najprostszą kanapkę można urozmaicić, dodając do niej soli czosnkowej. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na sól wynosi 5 gramów.
Super pomysł, i o niebo lepsze niż z KFC i zdrowe też pewnie.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :)
Dziękuję...jasne, że lepsze i zdrowsze...
UsuńDziękuję bardzo...już zaglądam na Twój blog...bo chyba jeszcze nie byłam..
OdpowiedzUsuńŚwietne kurczaki, o niebo lepsze i zdrowsze niż w KFC :) Ja robie jeszcze tzw. batter, czyli obtaczam w smakowej (domowej) mące i potem obtaczam dopiero w panierce :) polecam!
OdpowiedzUsuńWiadomo..co zrobione w domu..najlepsze...robiłam też w mące i panierce...
Usuńjadłam takiego kurczaka, bardzo smaczny jest:)
OdpowiedzUsuńCieszę się,,
UsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńJak długo należy smażyć we frytkownicy??
Witam..około 15 minut.
Usuń