Dziś Dzień Kobiet
Bez wyrzeczeń i diet,
Troszkę pudru, ciutkę szminki
I już mamy lepsze minki
Troszkę pudru, ciutkę szminki
I już mamy lepsze minki
Tu za dużo, tam za mało
Każdej z nas się wydawało,
Że ma wszystko wręcz na opak,
Prościej ma niejeden chłopak
Więc po winko wysyłamy
I z kwiatami zapraszamy.
Każdej z nas się wydawało,
Że ma wszystko wręcz na opak,
Prościej ma niejeden chłopak
Więc po winko wysyłamy
I z kwiatami zapraszamy.
Składniki na tortownicę 22cm:
Składniki na spód:
- 20 dkg herbatników maślanych
- 5 dkg pokruszonych płatków migdałowych
- 10 dkg masła
Składniki na masę jogurtową:
- 80 dkg gęstego jogurtu naturalnego - 2 duże kubeczki
- 10 dkg serka waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru (można mniej lub więcej)
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na mus :
- 40 dkg jagód (świeże lub mrożone) [ u mnie maliny]
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Przygotowanie spodu:
Masło roztopić w rondelku. Herbatniki i płatki migdałowe zmielić w blenderze , dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na dno tortownicy mocno dociskając do dna. Tortownicę wstawić do lodówki.
Przygotowanie masy jogurtowej:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. W międzyczasie jogurt, serek waniliowy, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i cały czas miksując dodać ją do masy jogurtowej. Masę przelać na tortownicę i ponownie wstawić ją do lodówki. Masa do całkowitego zastygnięcia powinna się chłodzić ok. 1,5 godziny.
Przygotowanie musu owocowego:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. W międzyczasie owoce przełożyć do rondelka, zasypać je cukrem i podgrzewać na gazie aż do momentu gdy puszczą sok. Następnie jagody rozdrobnić blenderem na gładką masę. Powstałą masę przetrzeć przez sitko aby pozbyć się całkowicie skórek z jagód. Namoczoną żelatynę zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić i dodać do musu , odstawić do przestygnięcia. Gdy masa będzie chłodna przelać ją na masę jogurtową i ponownie wstawić do lodówki.
Ciasto będzie gotowe po całkowitym zastygnięciu ostatniej warstwy.
Udekorować np. bitą śmietaną lub według gustu..u mnie posypane tylko posypką czekoladową.
Ciasto będzie gotowe po całkowitym zastygnięciu ostatniej warstwy.
Udekorować np. bitą śmietaną lub według gustu..u mnie posypane tylko posypką czekoladową.
Uwielbiam takie ciasta - nie wymagają dużo pracy, są pyszne i efektowne ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa też takie lubię..pozdrawiam..
UsuńAle super, uwielbiam takie ciasta bez pieczenia ;) Nieważne, co wykombinuję, zawsze jest pyszne ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńMNIAM ;d
OdpowiedzUsuńZgadza się..mniam...
Usuńpięknie wygląda:) bardzo fajne są ciasta bez pieczenia, szybko i smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ...
UsuńBożenko Wszystkiego naj w dniu naszego święta:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo..wzajemnie...
UsuńBardzo lubię takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńJa też..
Usuńmmm takie z malinkami, paluszki lizać :)
OdpowiedzUsuńMaliny zimą..super..
Usuńpyszne ciacho:) uwielbiam słodkości na zimno:)
OdpowiedzUsuńPycha ..to fakt...
Usuń