Jogurtownik z malinowym musem

Lubicie ciasta bez pieczenia?..ja owszem..a to ciasto jest szybkie do zrobienia..pomysł na nie nadesłała Renata..ja jak zwykle dostosowałam do składników posiadanych w domu..zamiast jagód dałam maliny..jeden jogurt naturalny zamieniłam na brzoskwiniowy..Dałam żelatyny tyle co w przepisie, ale według mnie trochę ciut za mało..moja masa nie stężała za bardzo..nie rozlewała się , ale nie była taka jaka powinna być ..następnym razem zwiększę ilość żelatyny, a zmniejszę ilość ciastek...jak dla mnie warstwa spodnia była ciut za gruba..ale ogólnie smacznie było...polecam..

Dziś Dzień Kobiet
Bez wyrzeczeń i diet,
Troszkę pudru, ciutkę szminki
I już mamy lepsze minki
Tu za dużo, tam za mało
Każdej z nas się wydawało,
Że ma wszystko wręcz na opak,
Prościej ma niejeden chłopak
Więc po winko wysyłamy
I z kwiatami zapraszamy.

Składniki na tortownicę 22cm:

Składniki na spód:
  • 20 dkg  herbatników maślanych
  • 5 dkg pokruszonych płatków migdałowych
  • 10 dkg masła
Składniki na masę jogurtową:
  • 80 dkg gęstego jogurtu naturalnego - 2 duże kubeczki
  • 10 dkg serka waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru (można mniej lub więcej)
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na mus :
  • 40 dkg jagód (świeże lub mrożone) [ u mnie maliny]
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

Przygotowanie spodu:
Masło roztopić w rondelku. Herbatniki i płatki migdałowe zmielić  w blenderze , dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć  na dno tortownicy mocno dociskając do dna. Tortownicę wstawić do lodówki.
Przygotowanie masy jogurtowej:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. W międzyczasie  jogurt, serek waniliowy, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i cały czas miksując dodać ją do masy jogurtowej. Masę przelać  na tortownicę i ponownie wstawić ją do lodówki. Masa do całkowitego zastygnięcia powinna się chłodzić ok. 1,5 godziny.
Przygotowanie musu owocowego:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. W międzyczasie owoce przełożyć  do rondelka, zasypać je cukrem i podgrzewać na gazie aż do momentu gdy puszczą sok. Następnie jagody rozdrobnić blenderem na gładką masę. Powstałą masę przetrzeć przez sitko aby pozbyć się całkowicie skórek z jagód. Namoczoną żelatynę zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić i dodać do musu , odstawić do przestygnięcia. Gdy masa będzie chłodna przelać ją na masę jogurtową i ponownie wstawić do lodówki.
Ciasto będzie gotowe po całkowitym zastygnięciu ostatniej warstwy.
Udekorować np. bitą śmietaną lub według gustu..u mnie posypane tylko posypką czekoladową.



Kulinarny Dzień Kobiet

Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta - nie wymagają dużo pracy, są pyszne i efektowne ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super, uwielbiam takie ciasta bez pieczenia ;) Nieważne, co wykombinuję, zawsze jest pyszne ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda:) bardzo fajne są ciasta bez pieczenia, szybko i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bożenko Wszystkiego naj w dniu naszego święta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm takie z malinkami, paluszki lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne ciacho:) uwielbiam słodkości na zimno:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.