Przejdź do głównej zawartości
Biała kiełbasa zapiekana na pęczaku
Kupiec zaopatrzył mnie w pęczak..zastanawiałam się co z niego zrobić..ale jak zobaczyłam u Pyzy zapiekaną kiełbaskę na pęczaku...postanowiłam zrobić..u mnie nie wygląda tak pięknie jak u Pyzy..ale to wina aparatu i światła..Ja dostosowałam danie do posiadanych składników w domu..i pozmieniałam co nieco składniki..
- 8 kiełbasek białych surowych
- 3 ziarna ziela angielskiego jamajskiego
- 1 duży liść laurowy
- 1/2 l wody
- 1,5 szkl. pęczaku Kupiec
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki oleju
- kilka suszonych borowików
- 1/2 l wody do grzybów
- duża garść suszonej żurawiny
- kilka łyżeczek musztardy
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka wegety
- 1 łyżeczka soli czosnkowej Prymat
Wodę zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim a następnie zalać nią ułożoną na płasko w garnku kiełbasę. Przykryć i zostawić do wystudzenia. Wyjąć z wody (płyn zachować), kiełbaski naciąć z jednej strony w kratkę i posmarować musztardą - po ok. 3/4 łyżeczki na kawałek. Grzyby opłukać i zalać gorącą wodą.Przykryte odstawić na 15 minut a następnie gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Odcedzić i pokroić w paski [wywar zachować].Kaszę przepłukać i zostawić na sicie ,żeby dobrze odciekła. Cebulę obrać i posiekać,zeszklić na rozgrzanym oleju . Dodać kaszę i połowę wody od kiełbasy.Dusić pod przykryciem 10 minut,następnie dolać resztę wody i dusić jeszcze 10 minut. Następnie dodać pokrojone grzyby, żurawinę, przyprawy i wywar z grzybów .Wymieszać dokładnie i przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć kiełbaski. Całość przykryć folią aluminiową albo przykrywką . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C .Piec 1 godzinę po czym zwiększyć temp. do 180 st. C.Zdjąć folię i zapiekać jeszcze ok. 15 minut żeby kiełbaski troszkę się zrumieniły.
W razie potrzeby dolać trochę, ok. 1/2 szklanki gorącego bulionu albo wody - gorącego, żeby rozgrzane naczynie nie pękło. Przed podaniem dobrze zostawić danie na 15 minut pod przykryciem żeby odpoczęło.
ciekawa propozycja w sam raz dla mojego męża, bo ja za białą kiełbasa nie przepadam
OdpowiedzUsuńMój mąż też lubi białą kiełbasę...gorzej z pęczakiem haha..a dla mnie pęczak smakował ..pycha..
Usuńciekawy pomysł, nie jadłam nic takiego:)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić...
UsuńBardzo lubię białą kiełbasę, zawsze przygotowuję ją na Wielkanoc :) Może w tym roku będzie na pęczaku? :)
OdpowiedzUsuńPolecam...
UsuńFajnie że dodajesz też typowo męskie dania :) chociaż dla mnie i tak troche za trudne.
OdpowiedzUsuńZa trudne? to przecież proste do zrobienia..
Usuńooo, fajna propozycja na białą kiełbaskę ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję ..i polecam..
UsuńTez ostatnio musiałam wykończyć pęczak zalegający w szafce ;) i tez robiłam zapiekankę! :) Ale akurat z mięsem mielonym i różnymi warzywami pozbieranymi z lodówki ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie, choć dopiero stawiam pierwsze kroki ;)
Takie zapiekanki można robić z tego co się ma w domu..i za kazdym razem na pewno sie uda..Dzięki za zaproszenie...już wybieram się w odwiedziny...
Usuń