Biała kiełbasa zapiekana na pęczaku


Kupiec  zaopatrzył mnie w pęczak..zastanawiałam się co z niego zrobić..ale jak zobaczyłam u Pyzy zapiekaną kiełbaskę na pęczaku...postanowiłam zrobić..u mnie nie wygląda tak pięknie jak u Pyzy..ale to wina aparatu i światła..Ja dostosowałam danie do posiadanych składników w domu..i pozmieniałam co nieco składniki..
  • 8 kiełbasek białych surowych
  • 3 ziarna ziela angielskiego jamajskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 1/2 l wody
  • 1,5 szkl. pęczaku Kupiec
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • kilka suszonych borowików
  • 1/2 l wody do grzybów
  • duża garść suszonej żurawiny
  • kilka łyżeczek musztardy
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej Prymat
Wodę zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim a następnie zalać nią ułożoną na płasko w garnku kiełbasę. Przykryć i zostawić do wystudzenia. Wyjąć z wody (płyn zachować), kiełbaski naciąć z jednej strony w kratkę i posmarować musztardą - po ok. 3/4 łyżeczki na kawałek. Grzyby opłukać i zalać gorącą wodą.Przykryte odstawić na 15 minut a następnie gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Odcedzić i pokroić w paski [wywar zachować].Kaszę przepłukać i zostawić na sicie ,żeby dobrze odciekła. Cebulę obrać i posiekać,zeszklić na rozgrzanym oleju . Dodać kaszę i połowę wody od kiełbasy.Dusić pod przykryciem 10 minut,następnie dolać resztę wody i dusić jeszcze 10 minut. Następnie dodać pokrojone grzyby, żurawinę, przyprawy i wywar z grzybów .Wymieszać dokładnie i przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć kiełbaski. Całość przykryć folią aluminiową albo przykrywką . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C .Piec 1 godzinę po czym zwiększyć temp. do 180 st. C.Zdjąć folię i zapiekać jeszcze ok. 15 minut żeby kiełbaski troszkę się zrumieniły.
W razie potrzeby dolać trochę, ok. 1/2 szklanki gorącego bulionu albo wody - gorącego, żeby rozgrzane naczynie nie pękło. Przed podaniem dobrze zostawić danie na 15 minut pod przykryciem żeby odpoczęło.
         Wielkanocne Smaki IIIKulinarny Dzień Kobiet

Komentarze

  1. ciekawa propozycja w sam raz dla mojego męża, bo ja za białą kiełbasa nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż też lubi białą kiełbasę...gorzej z pęczakiem haha..a dla mnie pęczak smakował ..pycha..

      Usuń
  2. ciekawy pomysł, nie jadłam nic takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię białą kiełbasę, zawsze przygotowuję ją na Wielkanoc :) Może w tym roku będzie na pęczaku? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie że dodajesz też typowo męskie dania :) chociaż dla mnie i tak troche za trudne.

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo, fajna propozycja na białą kiełbaskę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez ostatnio musiałam wykończyć pęczak zalegający w szafce ;) i tez robiłam zapiekankę! :) Ale akurat z mięsem mielonym i różnymi warzywami pozbieranymi z lodówki ;)
    Zapraszam też do mnie, choć dopiero stawiam pierwsze kroki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie zapiekanki można robić z tego co się ma w domu..i za kazdym razem na pewno sie uda..Dzięki za zaproszenie...już wybieram się w odwiedziny...

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.