- 75 dkg żeberek lub karkówki
- 1 łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżki garam masala
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju z pestek słonecznika
Mięso pokroić w kostkę ,skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą garam masala wymieszaną z solą i wegetą, oraz olejem ,Dodać pokrojoną cebulę i marchewki.Wymieszać , przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić na kilka godz, do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni (termoobieg) i piec mięso około 1 godzinę.Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw .
Garam masala (jęz. hindii – gorąca mieszanka) to najbardziej aromatyczna i wonna ze wszystkich indyjskich mieszanek przypraw. Używana na całym obszarze Indii we wszystkich typach potraw – począwszy od przystawek poprzez zupy aż po sałatki jogurtowe i dania główne – mieszanka ta jest absolutnie niezbędna w kuchni Mogolskiej i Północno Indyjskiej.
Nieodzowny składnik kuchni wedyjskiej. Połączenie wielu przypraw, z których większość jest uprzednio prażona. Garam Masala dodawana jest pod koniec przygotowywania potraw, a w jej skład wchodzi: kolendra, kminek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz, kardamon, goździki, koper włoski, liście laurowe.
Uwielbiam garam masalę, u mnie schodzi kilogramami:)
OdpowiedzUsuńMhm..dla mnie posmakowało mięsko z tą przyprawą,,,zobaczymy co dalej wyjdzie z moich eksperymentów..
Usuńo jak miło:) widzę kolejny ciekawy blog:) będę zaglądała tutaj częściej już obserwuję i zachęcam do obserwacji mojego bloga.
OdpowiedzUsuńCo do przypraw garam masale znam, znam też i inne masale:) niedługo przychodzi moje zamówienie "przyprawowe", więc i napiszę coś więcej:)
pozdrawiam i jeszcze raz zapraszam
Dziękuję...i zapraszam do dalszego odwiedzania..ja u Ciebie byłam i też jest milutko..pozdrawiam..
Usuńpyszne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
Usuń