Mięsko z garam masala

Parę dni dostałam przesyłkę ze sklepu Ambic, a w tej przesyłce była miedzy innymi przyprawa garam masala.. na sam początek wykorzystałam ją do mięsa wieprzowego..można wykorzystać żeberka, karkówkę itp..mięsko wyszło pyszne..pięknie pachniało..Przyprawa ta zawiera sporo składników,które nadają potrawie specyficzny smak i zapach..moje mięsko ciut za mocno się przypiekło..po prostu nie dopatrzyłam..ale to nie straciło na smaku dania...

Mięso pokroić w kostkę ,skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą garam masala wymieszaną z solą i wegetą, oraz olejem ,Dodać pokrojoną cebulę i marchewki.Wymieszać , przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić na kilka godz, do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni (termoobieg) i piec mięso około  1 godzinę.Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw .


Garam masala (jęz. hindii – gorąca mieszanka) to najbardziej aromatyczna i wonna ze wszystkich indyjskich mieszanek przypraw. Używana na całym obszarze Indii we wszystkich typach potraw – począwszy od przystawek poprzez zupy aż po sałatki jogurtowe i dania główne – mieszanka ta jest absolutnie niezbędna w kuchni Mogolskiej i Północno Indyjskiej.
Nieodzowny składnik kuchni wedyjskiej. Połączenie wielu przypraw, z których większość jest uprzednio prażona. Garam Masala dodawana jest pod koniec przygotowywania potraw, a w jej skład wchodzi: kolendra, kminek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz, kardamon, goździki, koper włoski, liście laurowe. 
                               Ambic

Komentarze

  1. Uwielbiam garam masalę, u mnie schodzi kilogramami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhm..dla mnie posmakowało mięsko z tą przyprawą,,,zobaczymy co dalej wyjdzie z moich eksperymentów..

      Usuń
  2. o jak miło:) widzę kolejny ciekawy blog:) będę zaglądała tutaj częściej już obserwuję i zachęcam do obserwacji mojego bloga.
    Co do przypraw garam masale znam, znam też i inne masale:) niedługo przychodzi moje zamówienie "przyprawowe", więc i napiszę coś więcej:)

    pozdrawiam i jeszcze raz zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję...i zapraszam do dalszego odwiedzania..ja u Ciebie byłam i też jest milutko..pozdrawiam..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.