Ciasto z kremem budyniowo -maślanym


Przepis na to ciasto dostałam od Milenki ..w jej wykonaniu był to piękny mini torcik...a możecie zobaczyć  tutaj..ja dziś robiłam drugi raz...ale zrobiłam "niby " torcik..większy..i  nie miałam czasu na dekorację, więc tylko jest posypany posypką czekoladową i jest troszkę masy budyniowej ..Ciasto  jest pyszne..polecam..podoba mi się nasączenie ciasta wodą z dodatkiem kakao..nie robiłam tak wcześniej..

Ciasto

  • 6 łyżeczek kakao
  • 1,5 szkl.mąki
  • 1 i 1/3 szkl.cukru
  • 25 dkg margaryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 kostki miękkiego masła (w temp. pokojowej)
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Do nasączenia 

  • 1 /2  szkl. wody
  • 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka cukru
Margarynę rozpuścić na wolnym ogniu. Dodać cukier i mleko i mieszać dopóki cukier nie zacznie się rozpuszczać. Następnie dodać kakao i mieszać przez ok. 5 minut na bardzo małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Jajka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać do niej mąkę, proszek, żółtka i 4/5 ostygniętej masy kakaowej. Wymieszać delikatnie i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni. W tym czasie przygotować krem. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 3/4 części mleka (czyli zazwyczaj ok. 350-400ml). Całkowicie ostudzić. Masło ucierać mikserem z łyżką cukru pudru, a potem partiami dodawać budyń cały czas miksując. Później dodać łyżkę mleka i ew. aromat śmietankowy, waniliowy lub rumowy.

Upieczone i ostygnięte ciasto przekroić .  Skropić je przygotowanym kakao (do gorącej wody wsypać kakao i cukier i dokładnie wymieszać). Przełożyć masą budyniową i polać  pozostałą polewą i dowolnie udekorować.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.