- 1 paczka fasoli Piękny Jaś Karłowy Kupiec [ 50 dkg]
- 50 dkg kiełbasy
- 2 marchewki
- puszka pomidorów
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- majeranek
Kilka słów o fasoli [ znalezione w internecie]
Fasola jest najstarszą i najpopularniejszą rośliną, jaką człowiek uprawiał i spożywał.
Fasola, dostępna w różnych odmianach, dzięki wysokiej zawartości białka jest podstawą diety wegetariańskiej. Zawiera fitohormony, które łagodzą objawy menopauzy. Dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego.
Fasola należy do produktów o dużej wartości odżywczej. Zawiera 20-30% białka, 1,3-2% tłuszczu, 47-62% węglowodanów, 4% błonnika, 3,9% związków nieorganicznych oraz witaminy z grupy B.
Fasola wzmacnia i uodpornia organizm, chroni przed nowotworami, a także dobrze wpływa na układ krążenia. Według amerykańskich naukowców, jedna filiżanka fasoli jedzona codziennie przez dwa tygodnie obniża poziom złego cholesterolu we krwi nawet o 12%.
Fasolę poleca się dla ludzi pracujących fizycznie, dorastającej młodzieży oraz sportowców. Aby jeść ją bezkarnie i uniknąć tzw. wzdęcia należy dokładnie gotować ziarna, a do potrawy dodać kminku lub bazylii. Gryźć powoli, dokładnie i popijać jogurtem zawierającym żywe kultury bakterii.
Nasiona roślin strączkowych to podstawa diety wegetariańskiej i z powodzeniem zastępują dania mięsne, mogą być także składnikiem zup, sałatek.
Moja ulubiona:)
OdpowiedzUsuńSuper..
Usuńno i wyszła fasolka po bretońsku:)
OdpowiedzUsuń