Fasolka po bretońsku


W mojej przesyłce z firmy Kupiec była fasola Piękny Jaś..taką fasolkę można wykorzystać np. do sałatki ..ale u mnie obowiązkowo musiała być fasolka po bretońsku..a szczerze mówiąc dawno jej nie robiłam...wczoraj wieczorem fasolę namoczyłam..[ wtedy krócej gotuje się]...i jak mąż późnym wieczorem wrócił z pracy ..zobaczył namoczoną fasolę..ucieszył się...on bardzo ją lubi ..a dziś zajadał się pyszną fasolką...wyszedł spory garnuszek...

  •  1 paczka fasoli Piękny Jaś Karłowy Kupiec [ 50 dkg]
  • 50 dkg kiełbasy
  • 2 marchewki
  • puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  •  sól, pieprz
  • majeranek 
Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą , w której się moczyła zagotować. Jak zacznie się pienić należy tę pianę usuwać, do momentu, aż przestanie się pienić.Zamknąć pokrywę szybkowaru i gotować 20 minut od chwili maksymalnego ciśnienia. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć , dodać obrane i pokrojone marchewki oraz pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu podsmażyć mąkę i zaprawić nią fasolkę.














Kilka słów o fasoli [ znalezione w internecie]
Fasola jest najstarszą i najpopularniejszą rośliną, jaką człowiek uprawiał i spożywał.
Fasola, dostępna w różnych odmianach, dzięki wysokiej zawartości białka jest podstawą diety wegetariańskiej. Zawiera fitohormony, które łagodzą objawy menopauzy. Dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego.
Fasola należy do produktów o dużej wartości odżywczej. Zawiera 20-30% białka, 1,3-2% tłuszczu, 47-62% węglowodanów, 4% błonnika, 3,9% związków nieorganicznych oraz witaminy z grupy B.
Fasola wzmacnia i uodpornia organizm, chroni przed nowotworami, a także dobrze wpływa na układ krążenia. Według amerykańskich naukowców, jedna filiżanka fasoli jedzona codziennie przez dwa tygodnie obniża poziom złego cholesterolu we krwi nawet o 12%.
Fasolę poleca się dla ludzi pracujących fizycznie, dorastającej młodzieży oraz sportowców. Aby jeść ją bezkarnie i uniknąć tzw. wzdęcia należy dokładnie gotować ziarna, a do potrawy dodać kminku lub bazylii. Gryźć powoli, dokładnie i popijać jogurtem zawierającym żywe kultury bakterii.
Nasiona roślin strączkowych to podstawa diety wegetariańskiej i z powodzeniem zastępują dania mięsne, mogą być także składnikiem zup, sałatek.
                                                              

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.